Beograd

Iz predstave "Ja i Ti"

Foto: Promo/Marko Metlas

11. 11. 2023. / 15.01

Nov primer privatne inicijative u kulturi

Od danas, Beograd ima dve nove pozorišne scene: za decu „Teatar Zmaj“ i za odrasle Kamernu scenu „Mihajlo Viktorović“. Ova druga je rezultat privatne inicijative

Od danas Beograd dobija dve pozorišne scene: "Teatar Zmaj“ za decu, i "Mihajlo Viktorović“ za odrasle. To je lepa vest.

"Teatar Zmaj“ je prva dečja scena na Savskom vencu, otvorena je u obnovljenoj zgradi Češkog doma, i namenjena je svoj deci: i najmlađima, koji vole lutkarske predstave, i tinejdžerima. Predstave se igraju subotom i nedeljom u dva termina, i do kraja meseca će biti besplatne ali samo za stanovnike Savskog venca.

Scenu za odrasle, Kamernu scenu "Mihajlo Viktorović“, večeras  otvara u svojim prostorijama pozorište za decu "Pan teatar“.

"Pan teatar“ je ove godine napunilo 25 godina, i jedino je repertoarsko samofinansirajuće pozorište za decu u Beogradu. Kamernu scenu za odrasle, kao i pozorište, osnovala je Olivera Viktorović, glumica i ćerka glumačkog barda po kome je nazvana.

Na otvaranju Kamerne scene govoriće neke od kolega Mike Viktorovića: Branko Jerinić, Nada Blam, Boba Stojnić, i Toma i Sergej Trifunović, a biće odigrana predstava "Ja i Ti“. Predstava se igra od 2012. godine, osvojila je brojne nagrade, a večeras će imati jubilarno 150 izvođenje.

Olivera Viktorović je podsetila da je njen otac, u vreme gimnazijskih godina u parku u Bregalničkoj ulici gde je bila bašta bioskopa, sa par drugova i drugarica tu napravio pozorište i "parkić u Bregalničkoj je ubrzo postao jedno od najposećenijih mesta u gradu. To omladinsko pozorište u Bregalničkoj je mnoge usmerilo na prijemni ispit tek otvorenog Fakulteta dramskih umetnosti u zgradi Kolarca. Moj tata Mika je pošao na prijemni sa svojim drugom Debom da mu bude pomoć, partner u dijalogu  i primiše ih obojicu.  Prekinuo je studije ekonomije i postao student prve generacije novog fakulteta i prve klase glumaca kod profesora Mate Miloševića. Iz omladinskog pozorišta u Bregalničkoj potekli su i drugi  budući studenti glume: Deba Popović, Olgica Stanisavljević, Pepi Laković, Slavka Jerinić… Bregarnička ulica i parkić u kome je sve počelo su tu u komšiluku u neposrednoj blizni  scene koja će nositi ime Mihaila Viktorovića.“

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu