Vesti

Čekajući autobuse i putnike: buduća BAS ovih dana

Foto: FoNet

30. 4. 2022. / 13.52

Nova Autobuska stanica Beograd: Mašine stoje, nema radnika, poplava

Nova zgrada BAS-a na Novom Beogradu trebalo je da bude završena do kraja prošle godine. Do sada su odmakli radovi jedino na staničnim platoima, a trenutno na gradilištu nema nikoga. Ne zna se zašto ni čijom krivicom

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić rekao je aprila 2021. da će Beograd dobiti novu autobusku stanicu do kraja te godine. Tom prilikom je objasnio da je bilo "dosta prepreka, imali smo i manje izmene Plana detaljne regulacije kako bi saobraćaj mogao da funkcioniše, ali, sada imamo konačno rešenje za BAS i konačno je pri kraju“.

Ovih dana BAS  je još uvek u fazi gradnje, mašine stoje, na gradilištu nema ni radnika, a deo dosad izgrađenih betonskih elemenata preplavljen je vodom. Isto kao i mesecima unazad.

Kamen temeljac u Bloku 42 na Novom Beogradu položen je 2018. godine a do sada su odmakli radovi jedino na staničnim platoima. Iseljenje postojeće autobuske stanice i preseljenje na novu lokaciju najavljivano je za kraj 2020. godine.

Nagađalo se da je za kašnjenje kriv projektant, Saobraćajni institut CIP, što su oni negirali. Prošlog proleća BAS je objavio da se još čeka građevinska dozvola i da je redove usporila Komisija za verifikaciju idejnog rešenja stanice koja nije zasedala zbog pandemije, ali je Sekretarijat za urbanizam sve to demantovao rekavši da BAS nije poslao Komisiji ni izmenjenu dokumentaciju.

Zatim su počele da se pojavljuju informacije iz dobro obaveštenih izvora. Po jednoj od njih, zapelo je između Instituta CIP i RS Trema (kompanije koju je BAS angažovao za poslove od upravljanja pisanjem projektnog zadatka do izvođenja radova) zbog učinjenih propusta. Jedan od njih je da su saobraćajnice isprojektovane za putničke automobile a ne za autobuse, koji bi po njima trebalo da prolaze.

Iz BAS-a nisu hteli da komentarišu ove navode, tvrdeći da između njih i Grada sve funkcioniše kako treba.

Avgusta prošle godine Milutin Ignjatović generalni direktor CIP, rekao je "Večernjim novostima“ da Institut ispunjava sve zahtevane rokove od investitora, da nije tačno da projekti CIP kasne, i čudio se da Uprava BAS za zakašnjenje projekta krivi CIP.

"Usled izmena u Programskom rešenju kompleksa pokrenuta je procedura izmene Plana detaljne regulacije (PDR) Kompleksa autobuske i železničke stanice. Urbanistički zavod Beograda izradio je izmenu PDR koja je usvojena 30. novembra 2020. Tada su se stekli uslovi za izdavanje takozvanih lokacijskih uslova za objekat stanične zgrade i trga, za čije izdavanje je CIP uradio idejno rešenje i dokumentaciju predao 28. decembra 2020. Lokacijski uslovi su izdati tek 22. juna 2021. godine“, objasnio je tada Ignjatović.

Rekao je i da je prema ugovoru između CIP-a i BAS rok za izradu projekta za građevinsku dozvolu (PGD) šest meseci od izdavanja lokacijskih uslova, a CIP je prihvatio da sve završi za dva meseca. Nakon toga, do dobijanja Građevinske dozvole preostajalo bi samo da investitor ispuni svoje obaveze, poput definisanja katastarskih parcela na kojima se grade objekti.

Novijih informacija od ovih, nema. BAS je za gradnju stanice uzeo kredit od 12 miliona evra.

S Ć. /FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu