Dijalog između Beograda i Prištine

Nova runda ubeđivanja: Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak

Foto: AP Photo/Bojan Slavkovic

17. 10. 2023. / 12.33

Nova runda zavrtanja ruku: Eskobar i Lajčak u Beogradu i Prištini

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i američki izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobara doputovaće u subotu, 21. oktobra, u Beograd i Prištinu, potvrdio je za KoSSev portparol Evropske unije Petar Stano

Zajedno sa evro-američkim dvojcem koji duži predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovoskog premija Aljbina Kurtija u Beograd i Prištinu dolaze i savetnici za spoljnu politiku i bezbednost francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanske premijerke – Emanuel Bon, Jens Pletner i Frančesko Tal, javlja KoSSev.

Svrha njihove posete je da se napravi "konkretan napredak u implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji i deeskalaciji nakon najnovijih dešavanja“.

Pročitajte još Velikan i pet velikaša: Kosovski boj u vili "Mir“

"Imamo jasna očekivanja da će obe strane nastaviti proces normalizacije i ispuniti svoje obaveze bez odlaganja i uslova“, navode iz Evropske unije.

Dodaje se da EU, njene članice i Sjedinjene Američke Države ostaju snažna podrška normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i evropske budućnosti čitavog regiona.

Iza ovih fraza krije se pretnja da će posle Kosova i Srbiji biti uvedene određene sankcije ako Vučić, koji trenutno boravi u Pekingu i nada se susretu sa Vladimirom Putinom, ne poradi na deeskalciji situacije provrele nakon krvavog okršaja naoružane grupe koju je predvodio Milan Radoičić sa kosovoskom policijom.

Pročitajte još Milan Radoičić i njegovo bogatstvo

Uprkos težini krivičnog dela bivši potpredsednik Srpske liste se u Srbiji brani sa slobode, a imovinu je na vreme prepisao kumovima, braći Veselinović. Vučić ne propušta priliku da relativizuje krivicu Radoičića i ističe njegovu spremnost da brani goloruki srpski živalj koji Kurti hoće da progna sa Kosova i Metohije. Priština Radoičića tereti za terorizam i traži da mu se sudi pred kosovoskim sudom.

M.N./KoSSev

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu