Vesti

Bez dodatnih objašnjenja: Spomenik žrtvama iz Blajburga na groblju Mirogoj

Foto: Marija Janković

14. 12. 2021. / 22.02

Novi Blajburg u Zagrebu: Obnavljanje grobova vojnika NDH na groblju Mirogoj

Odbor za ratne veterane hrvatskog Sabora je uz podršku Ministarstva branitelja doneo zaključak u kojem se podržava da se na zagrebačkom groblju Mirogoj uredi i obnovi vojno groblje "hrvatskim vojnicima" iz perioda 1941-1945. Negde u isto vreme je u Austriji pokrenuta inicijativa da se od 2022. godine zabrani održavanje komemoracije u Blajburgu

S.P
Pre 75 godina, dolaskom komunističke vlasti, na Mirogoju je uništeno oko 50 grobova pripadnika vojska zloglasne NDH čije su formacije pobile ogroman broj Srba, Jevereja, Roma i hrvatskih antifašista. Od gradske uprave Zagreba sada se traži obnova njihovih grobova, a različita udruženja pozivaju se na pravo na dostojanstven pokop i obeležavanje groba.

Pokojni grdonačelnik Zagreba Milan Bandić obećao je da će Grad finansijski podržati taj projekat renoviranju Mirogoja. Nova levo-zelena koalicija "Možemo“ koja vodi Zagreb za ovu stavku kaže da joj u budžetu za 2022 mesta nema.

U saborskom odboru jedina koja je glasala protiv bila je poslanica levo orijentisane Radničke fronte Katarina Peović. Tako je na njen predlog iz zaključka sklonjen izraz "hrvatska vojska“, kojim bi se ustaše pretvorile u vojnu formaciju koja nije bila kolaboracionistička.

Udruženje Hrvatski domobrani podiglo je spomenik koji na ovom groblju nesmetano stoji već skoro devet godina. Na njemu samo piše "U slavu za dugo sećanje na pripadnike hrvatske vojske“. Ni reči o NDH i ulozi ustaša i Hrvatskog domobranstva u njoj. Samo nekoliko stotina metara pored nalazi se spomenik nemačkim vojnicima sa porukom "Mrtvi ovog groblja opominju na mir“.

Iz Saveza antifašista (SABA) upozoravaju da je ovo još jedan pokušaj istorijskog revizionizma, kojim se žele rehabilitovati kvislinške snage i Nezavisna država Hrvatska (NDH).

Iako odluka o renoviranju grobova vojnika NDH nije konačna, u srpskim medijima ova vest je odjeknula uz naslove "Sramota u Zagrebu: Obnavlja se ustaško groblje“.

S.P./Novosti/Al Džazira

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu