Kosovo

Umesto čestikte za Božić, napad: Stefan Tomić iz Klokota

Foto: FoNet

7. 1. 2023. / 13.03

Novi napad na Božić: Mladić povređen dok se vraćao sa ponoćne liturgije

Stefan Tomić je treća žrtva napada na Kosovu ovog Božića. Sutra su na Kosovu zakazana dva protesta, istovremeno: u Štrpcu zbog jučerašnjeg ranjavanja dva mladića, i u Kosovskoj Mitrovici koji su zakazali oponenti srpske vlasti i Srpske liste

Noćas, na Božić, napadnut je Stefan Tomić, osamnaestogodišnji mladić iz Klokota dok se sa bratom vraćao sa ponoćne Božićne liturgije u crkvi Svetog Petra i Pavla.

Napala ga je grupa Albanaca, od kojih je neke prepoznao kao obezbeđenje lokalnog restorana, navodi Kancelarija Vlade Srbije za KiM.

Stefan Tomić zadobio je povrede oka, ruke, abdomena i nogu, a lekarska pomoć mu je pružena u zdravstvenoj ustanovi u Vitini. Porodica je slučaj prijavila policiji koja je do ranih jutarnjih sati ispitivala Tomića o napadu.

"I ovaj mučki napad na srpsko dete na Kosovu i Metohiji pokazuje antisrpsku histeriju koja vlada na Kosovu i Metohiji i koliko su Srbi, posebno južno od Ibra, ugroženi", navedeno je u saopštenju Kancelarije.

Dečaci koji su ranjeni juče u Gotovuši kod Štrpca, Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21), su dobro i oporavljaju se. Na njih je, bez ikakvog povoda, pucano iz vozila u pokretu.

Manje od dva sata nakon incidenta, policija je potvrdila da je uhapsila osumnjičenog muškarca A.K. (33), da bi potom kosovski ministar odbrane saopštio da je uhapšen pripadnik KBS. Kosovska policija je okvalifikovala pucnjavu kao "ubistvo u pokušaju“, a Tužilaštvo je osumnjičenom odredilo pritvor.

Barikade koje su građani postavili juče na magistralnom putu Uroševac-Štrpce u selu Gotovuša, u znak protesta zbog ranjavanja dečaka, danas su uklonjene.

Napad su osudili i Beograd i Priština, i predstavnici Euleksa, OEBS, i Evropskog parlamenta.

Zbog ranjavanja dečaka, sutra će u Štrpcu biti održan protest, najavio je gradonačelnik ove opštine i visokopozicionirani funkcioner Srpske liste Dalibor Jevtić.

Protest je zakazan za isti dan i u isto vreme za kada su prethodno oponenti postupaka srpske vlasti i Srpske liste na Severu, najavili svoje okupljanje u Kosovskoj Mitrovici.

Poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije Nebojša Jović, naveo je ranije da se protest održava kako bi digli glas protiv "veleizdaje Aleksandra Vučića“ i "torture, bahaćenja, nekontrolisanog bogaćenja, pretnji i ucena“ Srpske liste, te "najsvirepije izdaje“ i "aminovanje“ baza Kosovske policije na severu.

S.Ć./Fonet/N1/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu