Kultura

Nije bio u Japanu na dan izlaska knjige: Haruki Murakami

Foto: AP

14. 4. 2023. / 19.23

Novi roman Murakamija: Do kraja godine i u Srbiji

Posle šest godina čekanja, ljubitelji Haruki Murakamija dočekali su „Grad i njegovi nesigurni zidovi“, nov roman ovog planetarno popularnog pisca. Istina, samo na japanskom jeziku. Na srpskom će biti do kraja godine – najavljuje „Geopoetika“

Vrlo dugačak red poštovaoca Haruki Murakamija formiran je ispred jedne knjižare u centru Tokija pre  ponoći između srede i četvrtka, kako bi kupili njegov novi roman.

Jer, "Grad i njegovi nesigurni zidovi“ je prvi Murakamijev roman nakon šestogodišnje pauze, pa se zato među fanovima o njemu govori kao o dugoočekivanom. Njegov izdavač na japanski jezik je Shinchonsa (Šinčonsa).

Foto: AP

"Uzbuđen sam jer mislim da će nas ova knjiga ponovo odvesti u neki novi svet“, rekao je agenciji AP član čitateljske grupe Murakamijevih dela Micumoto, jedan od zaista mnogobrojnih ljudi koji su čekali da kupe novog Murakamija.

Ekskluzivni izdavač svih dela Haruki Murakamija na srpskom jeziku je beogradska izdavačka kuća "Geopoetika“.

"U toku su pregovori za dobijanje autorskih prava za ovaj najnoviji roman Haruki Murakamija. Nadamo se da će do kraja godine biti dostupan i čitaocima na srpskom jeziku“, rekla je za portal "Vremena“ Jasna Novakov Sibinović direktorka i izvršna urednica "Geopoetike“.

Zbog korona virusa jedva da sam izlazio i ostajao sam kod kuće većinu vremena, a imao sam tendenciju da budem zagledan u sebe. Onda sam pomislio, možda je vreme da napišem tu priču“, rekao je Murakami.

U početku, nameravao je samo da prepravi i poboljša istoimenu priču 1980. koja je objavljena u književnom časopisu "Bungakukai“. Ali, ispostavilo se da je ta priča postala prvo poglavlje priče trodelnog romana od 672 stranice.

Murakami nije bio u Japanu na dan izlaska knjige. Držao je seminare o ženskim protagonistima u svojim pričama na Velsli koledžu, ženskoj školi u Masačusetsu koju su nekada pohađale bivša predsednička kandidatkinja SAD Hilari Klinton i državna sekretarka Medlin Olbrajt.

S.Ć./Danas/NovaS

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu