Rat u Ukrajini

Posledice ruskog bombardovanja: Dnjepropetrovsk

Foto: AP Photo

15. 1. 2023. / 11.40

Novi ruski napad: Poginulo 20 civila, među njima i devojčica

Pogođena devetospratnica u Dnjepropetrovsku. Pogođeni su i Kijev, Harkov i Odesa. Meta ruskih raketa bila su energetska postrojenja. Rusija izvršila tri vazdušna udara, 57 raketnih udara i 69 napada iz raketnih sistema teškog naoružanja

Ukrajinski zvaničnici kažu da su ruske snage u subotu, 14. januara izvele talas novih napada širom Ukrajine. Danas je 326 dan rata u Ukrajini, najbrutalniji u ovoj godini.

U Dnjepropetrovsku je pogođena devetospratna stambena zgrada.

Broj poginulih povećao se na 20, a među poginulima je i 15-godišnja devojčica, saopštili su tamošnji zvaničnici. Povređeno je 73 ljudi, a 40 je u bolnici, uključujući četvoro na intenzivnoj nezi, napisao je načelnik Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko na Telegramu.

Rezničenko je naveo da se ne zna sudbina za još 40 ljudi i da su u napadu uništena 72 stana, kao i da je oštećeno više od 230 stanova. Spasioci su tokom noći tražili preživele u ruševinama, preneo je Rojters.

Vrhovna komanda Ukrajine saopštila je da je Rusija izvršila tri vazdušna udara, 57 raketnih udara i 69 napada iz raketnih sistema teškog naoružanja, a da je na meti bila i vitalna infrastruktura u Kijevu i drugim oblastima. Komanda je navela da su ukrajinske snage oborile 26 raketa.

Pogođeni su i brojni drugi gradovi, među kojima Kijev, Harkov i Odesa. Meta ruskih raketa bila su energetska postrojenja u Kijevskoj oblasti, Harkovu, Zaporožju i Lavovu, gradu na krajnjem zapadu Ukrajine.

Veći deo Ukrajine je sada bez struje nakon što su projektili pogodili elektroenergetsku infrastrukturu u nekoliko gradova.

Iz Moskve je u petak, 13. januara nešto pre 12 sati saopšteno da su njene snage preuzele potpunu kontrolu nad Soledarom, nazivajući to "ključnim korakom", zato što to otvara put ka obližnjem Bahmutu koji već duže vreme pokušava da osvoji.

U Ukrajini je od početka rata ubijeno 6.702 civila, a ranjeno blizu 10.500, najnoviji su podaci Kancelarije visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

S.Ć./RTS/BBC na srpskom

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu