Vesti

SPREMNO ZA POČETAK: Scenografija za "Zeniteum"

Foto: NSEPK

13. 1. 2022. / 17.39

Evropska prestonica kulture Novi Sad: Otvorenost i raznovrsnost u najavi

Od večeras Novi Sad će biti Evropska prestonica kulture. Svečanost se simbolički otvara predstava Zeniteum :: 2022 koja je najavljena kao najsloženiji produkcioni umetnički projekat koji se poslednjih godina realizuje u Srbiji i kao sekularni obred sa odabranim sadržajima najviše duhovne vrednosti Srbije

"Danas Novi Sad startuje kao Evropska prestonica kulture (EPK). Mislim da ćemo na najbolji način prezentovati ne samo grad nego celu našu državu i sve ono što jeste naša kulturna baština. Danas nas čeka zvanična ceremonija koja najavljuje šta nas sve čeka u 2022. godini. Dolazi i premijerka Ana Brnabić“, najavio je jutros gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ceremonija je zakazana za 20:22 kako bi se i simbolično označio da od večeras počinje posebna godina za Novi Sad, ona koja bi trebalo da ga izdvoji od ostalih evropskih prestonica i posle koje bi kulturni život, i život grada uopšte, trebalo da bude bolji nego do sad.

Simboličan je i naslov programa ceremonije – Doček 7530, a označava otvorenost tog grada, spajajući umetnost i nauku, dva pisma, srpsku i internacionalnu novu godinu, i dva računanja vremena. Večeras ga otvara predstava Zeniteum :: 22 slovenačkog  reditelja Dragana Živadinova na jednom od glavnih gradskih bulevara ispred Banovine.

Predstava Zeniteum :: 2022 najavljena je kao najsloženiji produkcioni umetnički projekat koji se poslednjih godina realizuje u Srbiji, a organizator je najavljuje kao sekularni obred sa odabranim sadržajima najviše duhovne vrednosti Srbije. Posvećena je matematičarki Milevi Marić Ajnštajn i matematičaru Milutinu Milankoviću, koje će glumiti Anita Mančić i Boris Isaković. Treći, estetski protagonista, biće Ljubomir Micić sa njegovom idejom modernizacije Balkana i svoja 43 broja časopisa "Zenit".

Večeras će biti održana i nesvakidašnja izložba Vreme i vaseljena, i nekoliko koncerata na različitim lokacijama.

Koncert Bilje Krstić i "Bistrik orkestra“ odložen je zbog bolesti, a vrlo je moguće da će do kraja godine biti odloženo još 60 odsto koncerata zbog epidemioloških mera zaštite od zaražavanja. Večerašnja publika će morati da ima zeleni sertifikat, maske i biće na snazi obavezno rastojanje. Organizatori ocenjuju da će tokom trajanja programa EPK, kroz Novi Sad proći više od 4000 umetnika.

Prema prvobitnoj ideji, Novi Sad je ovu titulu trebalo da preuzme još 2021. godine, ali je širenje zarazne bolesti Covid -19 odložilo program za ovu godinu.

Ideja o Evropskoj prestonici kulture definisana je 1985. godine. Njeni autori Melina Merkuri i Žak Lang, koji su tada bili na čelu ministarstava kulture Grčke i Francuske, predložili su da se jednom godišnje bira Evropska prestonica kulture kako bi se  naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale kulturne veze među Evropljanima, spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja, upoznale druge kulture, promovisalo uzajamno razumevanje i osećaj evropejstva. Iste godine projekat je pokrenut rezolucijom EU ministara kultura.

Osim Novog Sada, ove godine titulu EPK imaju i Kaunasom u Litvaniji i Ešom u Luksemburgu.

Mnoge prestonice kulture iskoristile su priliku da u toku i nakon projekta razviju kulturnu infrastrukturu, omoguće širi pristup kulturi, unaprede imidž grada, razviju turističku privredu i ojačaju kulturne i kreativne industrije. Od Novog Sada se očekuje da im se priključi.

S.Ć./SEEcult

 

Čitajte dnevne  vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu