Izbori 2022.

Izborni dan: Građani biraju parlament, predsednika i vlast u Beogradu

Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug

3. 4. 2022. / 13.44

Novi Sad: Napad i neregularnosti

Posmatrači Lokalnog fronta u Novom Sadu prijavili su brojne nepravilnosti, a na jednom biračkom mestu došlo je i do fizičkog sukoba. Republička i Gradska izborna komisija poručuju da informacije o nepravilnostima nemaju

S.P
Opozicioni aktivisti napadnuti su jutros i u Novom Sadu, na biračkom mestu u Mesnoj zajednici "Južni Telep“. Posmatrače Lokalnog fronta napao je predsednik biračkog mesta, vređao ih i fotografisao uz pokušaje da ih otera sa biračkog mesta, izveštava TV N1. Policija je izašla na lice mesta i napravila zapisnik.

Posmatrači Lokalnog fronta poručili su da su u Novom Sadu uočili niz nepravilnosti i na glasačkom mestu u Novom naselju: masovno slikanje glasačkih listića, glasanje ljudi čije fotografije ne odgovaraju fotografijama iz lične karte kao i korišćenje mobilnih telefona. Birači se, kako kažu iz Lokalnog fronta, dovode automobilima na glasanje, a primećeno je i vođenje paralelnog biračkog spiska.

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da nemaju informacije o nepravilnostima u Novom Sadu.

"Nemamo informacije o tome. Ne znamo o kojim se nepravilnostima radi. Ukoliko bude nekih nepravilnosti ja se nadam da će Birački odbor to otkloniti“, rekao je na konferenciji za štampu u RIK-u predsednik Vladimir Dimitrijević. Dodao je da su ovlašćenja Biračkog odbora takva da i oni mogu da konstatuju nepravilnosti.

Nepravilnosti koje su prijavili posmatrači Lokalnog fronta nije uočila ni Gradska izborna komisija Novog Sada. Oni su primetili samo da je jedan glasač slikao listić, a nakon toga je, kako kažu, glasanje nastavljeno.

S.P./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu