Urbanizam

Foto: Pixabay

12. 7. 2023. / 20.56

Novi zakon: Zabrana za klima uređaje

U toku je donošenje Zakona o planiranju i izgradnji po kome je zabranjeno postavljanje klima uređaja na spoljnu fasadu, a rok da se sklone postojeće je između dve i deset godina

 

Kako da uklone spoljnu klimu ako nemaju terasu, kolika dužina creva bi bila potrebna ako se sprovede do krova, kuda će to crevo da vodi, kako da se crevo sprovede do dvorišne fasade ako neko nema izlaz na tu stranu, "zar kroz komšijske stanove"… samo su neka od pitanja koja su se pojavila na vest da će klima uređaji morati da se da se premeste, tako da budu "nevidljivi", po Zakonu o planiranju i izgradnji koji je upravo u skupštinskoj proceduri.

Zakonom je predviđeno da će svaka jedinica lokalne samouprave doneti akt kojim će bliže urediti način uklanjanja spoljnih jedinica uređaja za klimatizaciju.

Rok koji je ostavljen da se ostvari to što zakon predviđa je 10 godina, ali je za neke i kraći – za vlasnike zgrada javne namene u granicama nepokretnih kulturnih dobara i zaštićenoj okolini kulturnih dobara je dve godine, a za vlasnike zgrada, odnosno posebnih delova objekata u granicama nepokretnih kulturnih dobara i zaštićenoj okolini je pet godina.

Ako nemate terasu iz dvorišta, a ovaj zakon bude izglasan, doneće nemali problem.

Prema pisanju "Blica“, usluga uklanjanja klime sa mesta na kojem se nalazi košta 4.000, njeno ponovno postavljanje na drugu propisnu lokaciju je 8.000, a instalacija 2.000 dinara po dužnom metro kabla. Reč je o trenutnim cenama u unutrašnjosti Srbije, dok bi vas ovaj posao u Beogradu, ukoliko biste ga realizovali ovih dana, koštao 10-15 odsto više, zavisno od toga koji servis za klima uređaje biste angažovali.

Jedno od rešenja bi bilo razvlačenje creva kroz tuđe stambene jedinice ali nije dozvoljeno, da jeste koštalo bi ekstremno puno novca, a efekat bi bio praktično nikakav, jer što duže crevo to manji učinak klime, svejedno da li je reč o hlađenju ili zagrevanju.

U Beograda će tek uslediti definisanje konkretnih pravila.

S.Ć./Blic

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu