Region

Foto: Pexels

30. 4. 2023. / 17.10

Novo pravilo u Hrvatskoj: Zatvorenik može na vikend samo ako žrtva to zna

Zatvor i sudija će morati da obaveste žrtvu o svakom izlasku zatvorenika jer se događa da kažnjenik ponovi nasilje, a da žrtva nije preduzela mere opreza

U Hrvatskoj je u toku javna rasprava o Pravilniku o obaveštavanju žrtve o samostalnom izlasku zatvorenika ili kažnjenika.

Pravilnik donosi promenu po kojoj će zatvor morati da obavestiti žrtve nasilnih kaznenih i prekršajnih dela ili njihove porodice o svakom izlasku nasilnika iz zatvora, na primer za vikend, a sudija će pre odluke o uslovnom puštanju na slobodu moći da o tome zatražiti i stav žrtve ili njene porodice.

Glavni cilj ovakve obaveze sudija je zaštita žrtava i njihovih porodica, jer se često događa da nasilnik po izlasku iz zatvora iz osvete ili besa ponovi nasilje nad žrtvom ili članovima njene porodice, a da žrtve nisu preduzele nikakve mere opreza jer nisu znale da je počinilac izašao iz zatvora.

Nove obaveze odnosiće se na počinioce svih nasilnih krivičnih i prekršajnih dela, a posebno u slučaju krivičnih dela protiv polne slobode, protiv života i tela (ubistvo, nanošenje telesnih povreda), ratnih zločina i prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Ministarstvo pravosuđa očekuje da će Pravilnik stupiti na snagu krajem maja.

S.Ć./Jutarnji list

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu