Vesti

Novogodišnje veče u Beogradu: pre dve godine

Foto: Tanjug

27. 11. 2022. / 20.34

Novogodišnja rasveta: Štednja ili ne – pitanje je sad

Beograd će biti vidno manje i kraće osvetljen nego ranijih godina. U Evropi, većina je za štednju, pa će gradovi biti ukrašavani LED svetlima a lampice na jelki će svetleti zahvaljujući biciklistima. U Nemačkoj su se opredelili za sjaj, na radost trgovaca i ugostitelja

Krajem  nedelje u Beogradu počelo je postavljanje novogodišnje rasvete kako bi sve bilo završeno do 15. decembra, kada je planiran početak sukcesivnog uključivanja. Svetleći ukrasi biće postavljeni na 65 lokacija, a najavljeno je da će biti pogašeni 15. januara.

Sve ovo je znatno skromnije nego ranijih godina.

Kićenje grada je počinjalo u septembru, rasveta je svetlela od početka decembra do posle Sretenja. Ukrasi su postavljeni na više od 100 lokacija u gotovo svim opštinama, a sve je to koštalo oko 5000 evra. Jelka na Trgu Republike 2017. godine koštala je 83.000 evra,  tenderi sa firmom Kip lajt, izbor ukrasa, i ostalo sve u vezi novogodišnjeg ukrašavanja grada bilo je predmet kritike.

U Evropi nema ujednačenog stava da li prištedeti na novogodišnjem osvetljenju, ili osvetliti gradove nakon dve godine božićnih praznika pogođenih pandemijom korona virusa i priuštiti građanima praznično veselje, tokom kojeg bi i trgovci mogli da zarade.

Čini se da je većina za prvu varijantu. U Parizu i Londonu, gradski zvaničnici ograničavaju sate prazničnog osvetljenja, a mnogi su prešli na energetski efikasnija LED svetla ili obnovljive izvore energije.

Avenija Andraši u Budimpešti, duga oko dva kilometra, neće biti osvetljena belim svetlima kao prethodnih godina.

Praznična LED svetla ove godine će biti ugašena od 1.00 sati do 6 časova u starom centru grada Brašova u centralnoj Rumuniji i na drugim mestima.

Inovativan tim štednje biće sproveden u  italijanskom planinskom gradu Borno, u Lombardiji: biciklisti na stacionarnim biciklima osvetljavaće gradsku božićnu jelku, a u ostalim delovima grada praznična rasveta neće biti postavljena, kako bi se podigla svest o štednji energije.

Za sad se ne zna da se neki grad u potpunosti odrekao ukrašavanja.

Na suprot navedenim primerima, u  Nemačkoj su odlučili da im gradovi svetle za Božić, na dobrobit trgovaca i ugostitelj. Aktivisti za zaštitu životne sredine pozivali su na uzdržanost, ali, bili su preglasani.

S.Ć/Politika

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu