Beograd

Foto: Tanjug

3. 12. 2022. / 17.36

Novogodišnji poklon-vaučeri: Šapićev plan je ostvaren

Iako je žalba kompanije Đak na odluku da posao od 1,8 milijardi dinara dobije Sport vision za trenutak osporila tender, deca i prosvetni radnici će ipak uspeti da kupe sportsku opremu vrednu 6000 dinara i stave je pod jelku, kao što je gradonačelnik najavio pre nego što je tender počeo. Đak je izgubio iako je njegova ponuda bila za 422,1 miliona povoljnija od pobednikove

Sva je prilika da će gradonačelnik Aleksandar Šapić uspeti da podeli deci i prosvetarima vaučere pre Novogodišnjih praznika, kao što je planirao i najavljivao još pre nego što se znalo da li će tender uspeti.

Vaučere je kupio grad Beograd, njih 350.000 svaki u vrednosti od 6000 dinara, s namerom da ih podeli kao novogodišnji poklon deci do srednjoškolskog obrazovanja i zaposlenima u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama. Vaučer se odnosi na sportsku odeću.  Ukupna vrednost je bila 1,8 milijardi dinara (15,2 miliona evra).

Na tanderu su učestvovale dve firme, Sport vision i Đak.

Juče je Beogradski sekretarijat za socijalnu zaštitu dodelio ugovor za ovaj posao kompaniji Sport vision.

Ponuda kompanije Đak je bila za 422,1 milion povoljnija od ponude pobednika u ovom tenderu. Pa ipak, Đak je odbijen jer nije dostavljen original obavezujućeg pisma o namerama banke.

Đak je naknadno dostavio potrebni dokument, ali je odbijen zato što je naknadni dopis primljen nakon podnošenja roka za podnošenje ponuda. Đak je podneo zahtev za zaštitu prava, i Sekretarijat za socijalnu zaštitu privremeno je obustavio postupak nabavke poklon vaučera.

Ovaj splet okolnosti doveo je u pitanje nameru gradonačelnika Aleksandra Šapića da vaučere podeli do Nove godine.

"Mi smo došli u situaciju da sada neko iz sada svojih razloga, koji god to da su, odlaže tu podelu vaučera. Da je sve bilo u normalnoj dinamici, to bi sve bilo gotovo pre 15 do 20 dana“, kazao je tim povodom gradonačelnik.

Na kraju je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki odbacila je te primedbe kao neosnovane i, kao što je rečeno, posao je dodeljen firmi Sport vision.

Gotovo istovetna ovakva situacija dešavala se pred prošlu Novu godinu u opštini Novi Beograd. Vrednost vaučera je i tada bila ista, a takođe su važili za sportsku opremu, i takođe je posao dodeljen Sport vision-u.

Opština Novi Beograd je tada kupila 30.000 vaučera, a predsednik opštine je bio Aleksandar Šapić.

S.Ć. / Nova ekonomija

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu