Vesti

Dogovor o tablicama u praksi: Kosovska Mitrovica

Foto: Tanjug

24. 11. 2022. / 16.09

O tablicama svako različito: Do kad će trajati KM tablice

Po Vučiću KM tablice ostaju i opstaju, Rada Trajković smatra – samo dok ne isteknu, Petković je demantuje, a Kurti priča o francusko-nemačkom predlogu

Premijer Kosova i predsednik Srbije, pozvani su da uskoro dođu u Brisel i da razgovaraju o postignutom sporazumu, a takođe da započnu razgovore o normalizaciji odnosa, najnovija je informacija na temu jučerašnjeg dogovora u Briselu između Beograda i Prištine o preregistraciji vozila.

Aleksandar Vučić je za  sinoćni dogovor u Briselu Vučić rekao da KM tablice na Kosovu "ostaju i opstaju“ i da njihova obnova teče normalno, jer "nigde ne postoji nikakva obaveza po tom pitanju“.

Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković napisala je danas na Tviteru da su postojeće "KM" tablice sačuvane – dok ne isteknu, a onda se prelazi na RKS tablice.

Dogovorom Beograda i Prištine o registarskim tablicama Kancelarija za registraciju i pregersitarciju vozila u Raški je zatvorena, napisala je Trajković. Nema više novih registracija na "KM" oznaku za nova vozila. A, postojeća "KM" tablice su sačuvanje – dok ne isteknu, napisala je Traković i navela da se posle toga očekuje prelazak na "RKS" table.

Odmah ju je demantovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i poručio da "ne izmišlja i ne laž srpski narod“ jer će  "Srbi najnormalnije moći da registruju i produže KM tablice. Registracija u Raškoj za KM tablice funkcioniše najnormalnije! To što vam je žao što smo sačuvali KM tablice i učestvujete u Kurtijevom informacionom ratu, vama na čast“.

Prema kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, dogovor od srede nije samo o registarskim tablicama."Dogovorili smo se da recipročno obustavimo akcije, tako da nećemo izdavati kazne za KM registarske tablice i daćemo prostora pregovorima o evropskom predlogu, koji smo ranije nazvali francusko-nemačkim predlogom".

" Oni koji kažu da je ono što nije prihvaćeno u ponedeljak – prihvaćeno u sredu, ne znaju o čemu pričaju. Borelova izjava je promenjena, a mi nismo promenili stav. Borel je promenio izjavu", rekao je Kurti.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu