Mediji

Premijerkina Tviter objava je neobična: Maja Sever

Foto: Screenshot N1

8. 4. 2023. / 15.11

O Tviter objavi Ane Brnabić: Neverovatno je da ima vremena da se bavi medijima

Premijerkina Tviter objava kojom targetira N1, Danas i NovuS su korak dalje u odnosu na ono kako političari u svetu kritikuju medije, rekla je predsednica Evropske federacije novinara. Veran Matić podseća da će za nekoliko dana biti 24 godine od ubistva Slavka Ćuruvije koje još nije rasvetljeno. Takođe, na današnji dan pre 29 godina ubijena je Dada Vujasinović, pod još nerazjašnjenim okolnostima

Neverovatno je da Ana Brnabić u ovim kriznim vremenima ima vremena da se bavi organizovanom kampanjom protiv medija, ocenila je Maja Sever, predsednica Evropske federacije novinara danas za N1.

Navela je da je političarima u celom svetu zgodno da za sve okrive medije i novinare, ali da je ovo što se događa u Srbiji – korak dalje.

"Tviter objava u kojoj ona usred radnog dana sedi nad naslovnim stranama i komentariše, je u najmanju ruku neobična. Nema li ta žena nekog posla važnog za građane Srbije? Ovo što je poslednje objavljeno je zapravo zastrašujuće i podseća na neka mračna vremena. Ta sugestivna muzika, grafika, poruke… pritom ne razumem poentu“, navodi Sever.

Podsetimo, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić objavila je u četvrtak video snimak na svom Tviter nalogu, u kom se navodi da se predsednik Aleksandar Vučić češće pojavljuje na naslovnim stranama listova Danas i Nova, nego na naslovnicama prorežimskih tabloida.

Pre toga, izvestiteljka Ujedinjenih nacija za slobodu govora i medija Ajrin Kan, ocenila je da u Srbiji postoji "toksičan govor“ i da REM ne koristi svoje nadležnosti da ga spreči.

"Poslednji napadi na novinare N1, Nova S i Danas sa TV Pink daju dodatnu argumentaciju za ocenu izvestiteljke UN za slobodu govora i medija“, navodi se danas u saopštenju Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Dodaje se da postojeći medijski ambijent, za čiju stanje odgovornost pre svega snose REM i RTS, karakteriše činjenica da je polovina građana Srbije saglasna sa stavom da danas nije pametno govoriti ono što se misli, što predstavlja čin odricanja prava građana na slobodu govora, koja su definisana Ustavom Srbije.

Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke Zajedno pozvao je građane na zajednički otpor verbalnom teroru režima i upozorio da je samo pitanje trenutka kada će svaki čovek u zemlji i fizički biti ugrožen zbog toga što izgovori bilo šta protiv vlasti.

"Ovo zlo ne mogu rešiti ni Amerika ni Evropska unija, već samo udruženi građani, koji su nepobedivi kada je cilj borbe normalan život u Srbiji“, poručio je Zelenović.

Demokratska stranka smatra da  je od "najveće važnosti da javnost stane u odbranu novinara svaki put kada režim pokuša da im nacrta metu na leđima, posebno kada na televiziji sa nacionalnom frekvencijom možemo da vidimo pozive na njihovo hapšenje, uz zamenu teza da su oni pretnja i državi i Vučiću.“

Veran Matić., predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara podsetio je da će se za nekoliko dana obeležava 24 godine od ubistva novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, "a trenutna atmosfera u društvu sugeriše da ponovo proživljavamo dešavanja koja mogu da dovedu do nekog novog slučaja strašnog nasilja ili ubistva novinara ili medijskih radnika“.

"Pretnje novinarima i redakcijama, hajke tabloida i teške reči vodećih političara doprinose toskičnoj atmosferi. U takvim okolnostima treba da nas zabrinu mogući tragični epilozi nekontrolisanog širenja otrova putem govora mržnje i neargumentovanih optužbi – često zasnovanih na lažnim vestima i podacima kao i tendencioznim pretpostavkama“, istakao je Matić.

U tom kontekstu, podsetimo da je novinarka lista "Duga" Radislava Dada Vujasinović umrla je na današnji dan pre 29 godina, pod još nerazjašnjenim okolnostima.

S.Ć./FoNet/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu