Srpska napredna stranka

Povratak otpisanog: Tomoslav Nikolić sa sinom Radomirom

Foto: FoNet

27. 10. 2023. / 8.29

Oceubica zove tatu: Šta će Vučiću sada Toma?

Tomislav Nikolić i njegova struja brutalno su počišćeni iz SNS-a kada je Vučić uzeo dizgine. Najava Nikolićevog povratka u kampanju znači da Vučić procenjuje da deo birača žudi za „domaćinom“ koji peče rakiju u avliji u Bajčetini

Predsednik Srbije navodno je rešio da u kampanji uz njega bude i njegov prethodnik – Tomislav Nikolić.

Barem je tako, niotkuda, prošle nedelje kada se slavilo petnaest godina Srpske napredne stranke najavio Aleksandar Vučić, faktičko čedo Tomislava Nikolića kojeg je najurio iz vrha vlasti tek kada je čvrsto preuzeo dizgine.

Nikolić je “zamoljen” 2017. godine da se ne kandiduje za drugi predsednički mandat, te da tu ulogu prepusti Vučiću. Molba nije bila nimalo nežna.

Svi predsednici opština i gradonačelnici po Srbiji tražili su tada od SNS-a da Vučić bude predsednički kandidat. Jedan od gradonačelnika koji je podržao Vučićevu kandidaturu bio je – Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca, ali i sin Tomislava Nikolića.

Taj prvi i poslednji pravi unutarstranački sukob kod Naprednjaka ogolio je stepen strahovlade u partiji. Verovatno je blizu istini da se Tomislav žrtvovao da sačuva Radomira.

Mala para veseli čoveka

Nekadašnji predsednik Nikolić dobio je “utešnu nagradu”. On je postavljen na čelo Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom – da ne radi ništa.

Za aktivnosti ovog tela je samo prošle godine iz budžeta izdvojeno blizu četrdeset miliona dinara.

Nikolić i dalje živi u nekada predsedničkoj vili u Užičkoj ulici na Dedinju, za koju, prema pisanju Insajdera, građani Srbije plaćaju troškove održavanja u iznosu od približno 400.000 dinara.

Za razliku od ostalih visokih funkcionera, koji su se po odlasku sa funkcija iseljavali iz državnih vila, Nikolić je želeo da na Dedinju ostane, iako u svom vlasništvu ima luksuzni stan na Novom Beogradu, kuću u Bajčetini, ali i nelegalne vikendice na Savi koje se zvanično vode na njegove sinove.

A šta će im Toma?

"Oceubistvo“ – to jest sklanjanje Tomislava Nikolića, donelo je Vučiću nešto čemu se nadao. Naime, sav kapital Naprednjaka u biračkom telu danas se zasniva na idolopoklonstvu prema Vučiću, ili pak na strahu od njega. SNS je očišćen od bilo kakvih ideoloških vrednosti.

Moguće da je Vučić u tom čišćenju bio "previše uspešan“ i da to počinje da žulja tradicionalne glasače nekada Radikala, a onda Naprednjaka.

Dobar deo “patriotskog”, “domaćinskog” i nacionalističkog potencijala otišao je iz ove stranke zajedno sa Tomom Nikolićem. Nije tajna da je prosečan glasač voleo domaćina koji peče rakiju u vunenim čarapama, u avliji u Bajčetini.

Prostim jezikom rečeno, Srpskoj naprednoj stranci treba četnik. A ko će jače i ko će bolje od četničkog vojvode Tomislava Nikolića?

Današnji naprednjački kadar je sve nešto kao mlad i sposoban. Niko da zastane, da zagrmi nad patnjom srpskog roda, da pomene žute ljude koji piju vodu na Moravi.

Svi umeju da koriste Instagram i Tviter, niko kao Toma nekad da kaže kako je pokušavao da dobije Fejsbuk telefonom.

Odlazeći sa mesta predsednika SNS-a, Tomislav Nikolić je pustio suzu i rekao: “Poraslo dete, osamostalilo se.” Izgleda da se odraslo dete vratilo tati po mudru reč.

 

Pročitajte ceo tekst Jovane Gligorijecić u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (26. oktobra)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu