Izbori 2023

Stranke motivišu građane da izađu na izbore: Bojan Klačar

Foto: Tanjug

12. 11. 2023. / 18.39

Od čega će zavisiti izlaznost građana na izbore u decembru

Percepcija da je reč o neizvesnim ili sudbinski važnim i istorijskim izborima je ključni faktor od koga zavisi izlaznost građana na izborima 17. decembra, smatra Bojan Klačar

Građani Srbije će 17. decembra izaći na četvrte vanredne parlamentarne izbore od 2012. otkako je Srpska napredna stranka (SNS) na vlasti.

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) naveo je za RSE da je ključni faktor za izlaznost percepcija da je reč o neizvesnim ili sudbinski važnim i istorijskim izborima.

"Ako postoji percepcija, a ta percepcija može da postoji ili ako o tome govore rezultati javnog mnjenja ili ako je prave same političke stranke, onda se može očekivati i veća izlaznost", objasnio je Klačar.

Univerzalno pravilo kome visoka izlaznost ide na ruku – vlasti ili opoziciji, ne postoji, kaže on. Ipak, drastičan pad izlaznosti na izborima 17. decembra, ističe, išao bi na ruku vladajućoj koaliciji.

"Zato što vlast ima disciplinovanije birače i ima načine kako može svoje birače tog dana da motiviše", ukazao je Klačar. Sa ukrupnjavanjem opozicije, smatra on, podiže se neizvesnost izbora, što utiče i na veću izlaznost.

Upravo zbog toga, Klačar očekuje veliku izlaznost na predstojećim izborima.

"Zapravo govorim o izlaznosti koja bi mogla da bude oko 54-55 odsto ili više, jer mi se čini da i političke stranke vladajuće koalicije i opozicija, ali i veliki broj udruženja građana i nevladinih organizacija motivišu izlazak na izbore", navodi Klačar.

S.Ć./RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu