Prosveta

Foto: Tanjug/Rade Prelić

3. 8. 2023. / 13.43

Od septembra više časova fizičkog u školama

U 100 odeljenja osnovnih škola đaci će imati časove fizičkog pet puta nedeljno, a 20 srednjih četiri puta nedeljno

Učenici u 120 odeljenja u Srbiji će od septembra dobiti dva dodatna časa fizičkog vaspitanja. Reč je o Pilot projektu "Svako dete ima pravo da živi zdravo!“, u kojem će 100 odeljenja osnovnih škola pohađati časove fizičkog vaspitanja pet puta nedeljno, a srednjoškolci u 20 odeljenja imaće fizičko četiri puta nedeljno.

Iz Ministarstva prosvete navode ja reč o veoma značajnom projektu. 

"Fizičke aktivnosti i bavljenje sportom u školskom uzrastu jesu jedan od najvažnijih faktora uticaja na pravilan razvoj i rast, kao i sveukupni razvoj ličnosti učenika i zbog toga posebnu pažnju posvećujemo unapređivanju fizičkih sposobnosti i motoričkih veština učenika“, rekal je državana sekretarka Marijana Dukić Mijatović.

Analizom Svetske federacije za gojaznost utvrđeno je kako rizik od gojaznosti u Srbiji ima čak sedmoro od jedanaestoro dece.

Proces selekcije odeljenja

U ovom projektu učestvovaće 70 odeljenja prvog ciklusa (od prvog do četvrtog razreda) i 30 odeljenja drugog ciklusa (od petog do osmog razreda), kao i 20 odeljenja u srednjim školama.

Još uvek nije precizno navedeno o kojim je školama reč, tačnije odnosi li se ovaj projekat samo na škole u Beogradu ili ne. Ministarstvo prosvete ima u planu da izvrši selekciju škola i oformi radne grupe koje će pripremiti programe i materijale za dodatne časove fizičkog, kao i odrediti pravce programa. 

Ovaj projekat nastao je u sklopu saradnje Ministarstva prosvete, Ministarstva sporta i Ministarstva zdravlja. Plan ministarstava jeste da od školske 2024/2025. godine sve škole u Srbiji imaju više časova fizičkog.

Više časova fizičkog

Kako navodi Euronews Srbija, Savez profesora fizičkog vaspitanja početkom ove godine podneo je inicijativu za povećanje broja časova fizičkog vaspitanja za učenike. Kako časove fizičkog u nižim razredima drže samo učitelji, predloženo je da i nastavnici fizičkog budu angažovani. 

Sa druge strane, iz Saveza učitelja Srbije kažu kako bi se učenici preopteretili povećanjem broja časova. Isto tako, ukoliko bi nastavnici preuzeli časove fizičkog, učiteljima bi se mogao smanjiti fond časova.

Kako drugi to rade

U Poljskoj je u februaru ove godine najavljeno kako će učenici od 10 godina pa naviše polagati takozvane testove fizičke spremnosti koji su obavezni za svako dete. 

Slovenački đaci svake godine polažu testove kondicije na osnovu kojih se utvrđuje postoji li poboljšanje zdravlja i fizičke spremnosti kod najmlađih. 

Kako navode slovenački mediji, kondicija kod dece se svake godine povećava, ali još uvek ostaje trag i uticaj pandemije Kovid-19 na njihove fizičke aktivnosti.

A.B./Euronews Srbija

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu