Prosveta

Ilustracija

Foto: Tanjug

17. 5. 2023. / 12.58

Odrešiti nastavnicima ruke: Zakon ne prepoznaje život

Situacije u kojima se zateknu nastavnici, zakon često ni ne prepoznaje. Kako uskladiiti slova na papiru sa realnošču u srpskim školama i na koji način je potrebno da se osnaže nastvnici da bi mogli da se nose sa izazovima koje im profesija danas nameće, razgovarali smo sa predstavnicom Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” i nastavnicom srpskog jezika i književnosti dr Vesnom Vojvodić Mitrović

Učenici Prve beogradske gimnazije su nekoliko dana nakon tragedije u OOŠ “Vladislav Ribnikar” izneli  svoje predloge za unapređenje odnosa đaka i nastavnika, kao i položaja nastavnika u društvu. Jedan od glavnih predloga bio je da država “odreši nastavničke ruke”. 

Zašto su prosvetnim radnicima vezane ruke i da li usklađivanje zakona i stvarnosti u školskom dvorištu može da pomogne, razgovarali smo sa predstavnicom Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” i nastavnicom srpskog jezika i književnosti dr Vesnom Vojvodić Mitrović.

 

Siva zona odgovornosti

 

Svakodnevica nastavnika u srpskim uočionicama postala je visoko rizičan posao, a to najbolje potvrđuje zahtev tinejdžera koji sami za sebe traže strože sankcije.

Vršnjačko nasilje uzelo je maha, ali se prelilo i na odnos između dece i nastavnika. U teoriji postoje protokoli za regovanje nastavnika u situacijama kada se dešava verbalno ili fizičko nasilje među decom ili prema nastavniku. Garancija bezbednosti trebalo bi da budu i policajci koji su prisutni u svakoj školi u Srbiji, ali kako kaže naša sagovornica, na nastavniku ostaje najveći izazov da “prepoznate trenutak i reagujete kao čovek”. 

Kako objašnjava dr Vojvodić Mitrović, ukoliko nema adekvatne reakcije na zahuktalu spiralu nasilja u društvu, ne možemo da očekujemo da će škola imati efikasne mehanizme za kontrolu i smanjenje neprihvatljivih modela ponašanja.

“Nije li vrhunac hipokrizije odredba u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojom se predviđa pojačan vaspitni rad sa učenikom, u trajanju od 30 dana, čak i u okolnostima kada je počinio povredu zabrane – recimo, zabrane ponašanja koje vređa ugled, čast ili dostojanstvo nastavnika? To, u praksi, znači da je nastavnik tokom narednih mesec dana, koliko se prate eventualne promene u ponašanju učenika, izložen novim uvredama i poniženjima. Tako smo, korak po korak, podilazeći duhu vremena, sasvim izvesno, iz škole izvukli svaki oblik autoriteta”, kaže Vojvodić Mitrović.

Civilizovano društvo ili zverinjak

Školski protokoli o zaštiti dece od nasilja postoje, ali često, kako kaže nastavnica Vojvodić Mitrović, ne prepoznaju život. Nastavnik je mnogim situacijama zakonom nezaštićen, a sa druge strane sputan kada treba da spreči tuču među đacima ili zagrli dete da mu pruži utehu.

“Možemo li, uopšte, decu pripremati za civilizovano društvo ako se i sami osećamo nebezbedno, kao u zverinjaku? U školi se, neminovno, ogleda dominantan sistem vrednosti jednog društva. Nedovoljni su svi napori nastavnika da decu i mlade ljude uvere u bitnost znanja u okolnostima u kojima prisustvujemo eroziji svih vrednosnih kriterijuma”, kaže Vojvodić Mitrović.

Promena kursa kojim plovimo i etički oporavak društva su dugotrajnu procesi, ali, za početak, nastavnici predlažu da se preduzmu konkretnije mere unutar njihovih ovlašćenja. 

“Neophodno je zaštitu ugleda, časti i dostojanstva prosvetnih radnika ostvariti kroz izmenu zakonskih prosvetnih propisa (izricanje vaspitno-disciplinskih mera učenicima) kao i podizanjem materijalnog položaja preraspodelom novca u državnom budžetu,” kaže dr Vojvodić Mitrović.

Potrebna veća autonomija

Ona objašnjava da je nastavnicima potrebno omogućiti autonomiju i slobodu u kreiranju i oblikovanju nastavnih sadržaja. U meri u kojoj je to moguće i smisleno, nastavne teme treba povezati sa temama koje nameće život, što bi obezbedilo pružanje psiho-socijalne podrške učenicima i njihovim porodicama.

“Takođe, kroz zakonsku i podzakonsku regulativu, prosvetni radnici treba da se oslobode mnoštva birokratskih administrativnih obaveza”, kaže dr Vojvodić Mitrović.

Učenici provode više od hiljadu sati sa svojim nastavnicima u tipičnoj školskoj godini. To je dovoljno vremena na raspolaganju da se nove generacije vrate starim vrednostima, ali na ovom zadatku, nastavnici ne smeju biti sami.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu