Vesti

Čekajući da ostvari svoje pravo: Manastir Visoki Dečani

Foto: Tanjug

22. 5. 2022. / 12.26

OEBS i Kvinta: Kosovo da vrati zemlju Dečanima

Lokalne vlasti ne vraćaju zemlju manastiru Visoki Dečani uprkos takvoj odluci kosovskog Ustavnog suda još od pre šest godina. Tim povodom OEBS i zemlje Kvinte pozivaju Prištinu da bez odlaganja izvrši donetu sudsku odluku

Nakon šest godina od presude kosovskog Ustavnog suda da se 24 hektara zemlje vrati manastiru Visoki Dečani, lokalne vlasti još uvek odbijaju je izvrše.

Time, između ostalog, negiraju i nedavnu izjavu kosovskog ministra kulture Hjrula Čekua da je "Kosovo je tokom godina učinilo mnogo na povećanju nivoa bezbednosti, restauracije i funkcionisanja pravoslavnih crkava“, kojom je najavio nameru Prištine da konkuriše za članstvo u UNESCO.

Albin Kurti premijer privremenih prištinskih institucija ističe da je Kosovo "najdemokratskija zemlja na zapadnom Balkanu”, ali odbija da primeni ovu presudu i tvrdi da ta zemlja pripada društvenim preduzećima "Apiko” i "Iljirija”, odnosno da nikada nije pripadala srpskoj crkvi.

Na činjenicu da lokalne vlasti ne poštuju odluku Ustavnog suda reagovao je OEBS i zemlje Kvinte.

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država ujedinjeni su u podršci demokratskoj i evropskoj budućnosti Kosova i stoga ponovo pozivaju Vladu Kosova da bez daljeg odlaganja, u potpunosti izvrši zakonit upis zemljišta manastira Dečani u skladu sa odlukom.

I Misija OEBS na Kosovu pozvala je prištinske institucije da izvrše upis zemljišta manastira Visoki Dečani u skladu sa presudom kosovskog Ustavnog suda.

Krajem septembra prošle godine, Ustavni sud Kosova je konstatovao da odluka koju je doneo nije izvršena i pozvao Državno tužilaštvo Kosova da preduzme "dalje radnje u skladu sa zakonskim ovlašćenjima" i podsetio da su odluke Ustavnog suda Kosova konačne i obavezujuće za sve strane.

Posle Drugog svetskog rata, nova jugoslovenska vlast oduzela je manastiru 700 hektara zemlje, a država Srbija je 1997. vratila 24 hektara zemlje, koja okružuje manastir. Međutim, opština Dečani to nije priznala. Od tada traje sudski spor. Presuda da zemljište pripada manastiru Visoki Dečani doneta je 2012. godine, a potom ju je i 20. maja 2016. godine potvrdio i kosovski Ustavni sud.

S.Ć./ Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu