Mediji

Foto: Screenshot N1

22. 8. 2023. / 21.04

Olivera Zekić: Mitroviću, nemojte na Mesec ruskom Lunom

Vlasnik Pinka je smernice REM-a o uslovima emitovanja sadržaja generisanih veštačkom inteligencijom, izdatim odmah nakon predsednikovog stava o njegovom najnovijem programu , ocenio kao zabranu, a predsednica Saveta REM-a mu je poručila da ne izigrava Boga

Olivera Zekić, predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) uputila je danas otvoreno pismo vlasniku TV Pink Željku Mitroviću, povodom njegove reakcije na smernice tog regulacionog tela o uslovima pod kojim mogu da se emituju sadržaji generisani veštačkom inteligencijom.

Pomenute smernice doneo je Savet REM-a juče, na četvrtom hitnom sastanku, održanom, kako smatra Biro za društvena istraživanja (BIRODI), posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o prilozima na televiziji Pink u kojima je navodno korišćena veštačka inteligencija.

To je, smatra BIRODI,  "još jedan dokaz diskrecionog postupanje Saveta REM-a prilikom odlučivanja kojim će se predmetima baviti".

Takođe, primećuje da ovo telo nije reagovalo "po prijavi podnetoj pre tri i po meseca“ protiv TV Pink zbog "pravljenja horoskopske analize K.K. koji je počinio višestruko ubistvo u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’“, ali je zato reagovalo odmah nakon predsednikove izjave "da nadležni treba da reaguju do srede“ povodom korišćenja veštačke inteligencije na TV Pink i  već u ponedeljak izdalo saopštenje, ali "u kojem se Pink ne pominje“.

Željko Mitrović je ocenio da je Savet REM-a "učinio civilizacijski presedan i zabranio AI satiru na televiziji Pink", navodeći kako veruje da se ta zabrana "ne odnosi samo na satiru ludog Žeksa već i na potencijalnu AI satiru Stevana Sremca, Branislava Nušića i ostalih ljudi slobodnog duha, koji svakako, u različitim epohama, preplašiše i prestraviše mnoge!"

Tvrdeći da je "razvio tehnologiju koja će svetu biti poznata tek za tri do šest meseci", Mitrović je čelnici REM Oliveri Zekić i tom regulatornom telu poručio "da nema tih zabrana koje mogu sprečiti brzinu tehnološke TV i video AI revolucije", tvrdeći da je u tome "trenutno jedan od svetskih lidera".

Današnji odgovor  Olivere Zekić Mitroviću, razlikuje se porukom i tonom od dosadašnjih.

"Upotreba savremenih tehnologija mora biti kontrolisana i svrsishodna, što Vi sa svojim centrom za razvoj digitalnih virtuelnih video tehnologia (DVVC) vrlo dobro znate. Isto kao i što znate, da bez obzira što izigravate Boga, pravila i procedure moraju da budu iste, pa i za Vas, koji se ovih dana potpisujete kao satiričar, ludi Žeks“, napisala je Zekić.

"Iz Vašeg saopštenja shvatili smo nekoliko stvari i ozbiljno se zabrinuli: Prvo, da će uskoro da se pojave Stevan Sremac i Branislav Nušić, i da će da gostuju na Hit tvitu. Drugo, da posedujete tehnologiju koja vraća iz mrtvih, ali, nema brige, ima nade i za nas obične smrtnike, pošto će ostatak čovečanstva tom tehnologijom ovladati za nekih tri do šest meseci. Treće, da ste željni putovanja na Mesec, gde ćete sa Sremcem, Nušićem i ostalim slobodnim duhovima da se borite protiv inkvizicije i srednjeg veka.“

Zekić je poručila Mitroviću da "u prve dve stavke ne možemo da Vam pomognemo, a kada je reč o trećoj, preporučujemo da nikako ne idete ruskom Lunom, bolje da probajte dronom.“

" I jedino je važno da shvatite, ovde, ili na Mesecu, da REM mora da postavlja neke granice, pogotovo onim idejama koje nas, sve zajedno, izbacuju iz svake orbite. I to ćemo nastaviti da radimo, gde god bili i Vi, i Nušić i Sremac i svi ostali slobodni duhovi. I slobodno uživajte. Što bi rekao Sremac: ‘I mesečina može biti pogled na svet’“, poručila je danas Željku Mitroviću predsedncia Saveta REM Olivera Zekić.

S.Ć./FoNet                                          

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu