U novom broju: Trstenik - nasilje i posledice

Foto: Daria Kručkova/Pexels

8. 12. 2022. / 8.00

Omča za društvo

Nasilnički čin učenika Tehničke škole u Trsteniku razmotao je zamršeno klupko bezbednosti profesora, ranjivosti tinejdžera i disfunkcionalnosti porodica. Javnost nije ostala nema, ali umesto da razume zašto je učenik izmakao stolicu profesorki, a potom pokušao samoubistvo – traži krv i odmazdu

Mislili smo da imamo ceo slučaj pred očima, a ispostavilo se da je to tek početak niza događaja u kojima je teško razlučiti ko je (sve) žrtva i čija.

Trojica učenika Tehničke škole u Trsteniku zakasnili su na čas. Jedan od trojice je po ulasku u učionicu seo na radijator iza profesorke engleskog. Drugi je sve snimao telefonom. Učenik sa radijatora, nakon što ga je profesorka opomenula da joj ne stoji iza leđa, izmiče joj stolicu. Žena pada, zatim ustaje i tu se snimak završava. Učenici ga kače na Tiktok i video vrlo brzo završava u medijima.

Snimak je strašan: vidi se da je profesorka veoma uplašena, dok se učenici, mahom sedamnaestogodišnjaci, smeju. Ubrzo se oglašavaju škola, prosvetna inspekcija, Ministarstvo prosvete… Dva učenika bivaju kažnjeni isključenjem iz škole. Pojedini sindikati prosvetnih radnika traže da dobiju status službenih lica, javnost je besna i traži krv, pa Više javno tužilaštvo u Kruševcu upućuje sudu zahtev za pokretanje pripremnog postupka protiv dvojice maloletnika zbog incidenta u školi i to zbog "krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, izvršenog u saizvršilaštvu, iz člana 137 stav 1 u vezi sa članom 33 Krivičnog zakonika”.

Sve ovo se dešava u prvoj polovini novembra.

Onda kreću protesti prosvetnih radnika pod nazivom “Stop nasilju u školama” u 47 gradova i opština u Srbiji.

Da bi u trenutku kada je novinar lista “Danas” radio intervju sa profesorkom stigla vest da je učenik koji joj je izmakao stolicu pokušao samoubistvo vešanjem…

 

Pročitajte ceo tekst Jovane Gligorijević u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (8. decembra)

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu