Reportaža

IZ MUZEJA ILINIJANUM: slika Ilije Bosilja

Foto: Wikimedia

31. 1. 2022. / 18.13

Ilinijanum u Šidu: Omiljeni Sremac Sofije Loren

Da li su se dvojica najpoznatijih šidskih slikara i savremenika Ilija Bašičević Bosilj i Sava Šumanović poznavali i družili, i kave veze ima Sofija Loren sa Bosiljem

Nepravedno zapostavljen, pomalo u senci svog mnogo poznatijeg Save Šumanovića, opus slikara Ilije Bašičevića Bosilja je u Muzeju naivne umetnosti "Ilijanum", u centru Šida. Iako upadamo nenajavljeno, Ljubinka Pantić, direktorka muzeja, dočekuje nas srdačno i pokazuje blago o kojem se stara.

U prvoj sali nalaze se dela naivnog slikarstva različitih umetnika iz regiona koja je Ilija Bosilj kupovao ili dobijao na poklon, ukupno 51. Izdvajaju se raskošna dela Generalića i Ivana Lackovića Kroate. U drugom delu Muzej je 287 njegovih slika i crteža. I svoja i dela naivnih umetnika, Bosilj je poklonio gradu Šidu, kako bi se otvorio "Ilijanum“.

Zanima me da li su se dva najpoznatija šidska slikara – Bašičević i Šumanović poznavali i družili. Direktorka muzeja kaže kako je, iako su bili vršnjaci (Sava je bio godinu dana mlađi) i iako su u isto vreme išli u školu, malo verovatno da su se njih dvojica družili. Ilija, deveto dete iz seljačke porodice, i Sava, jedinac iz bogataške kuće, pripadnici dva različita staleža, teško da su bili deo istog sveta i da su sedeli u istim kafanama ili salonima. Tim pre što je Sava ubijen 1942. a Ilija je počeo da slika tek 1957.

Dok izlazimo iz muzeja, na jednom zidu vidim fotografiju slavne Sofije Loren a iza nje jednu Bosiljevu sliku. Sofiju sam imao prilike da upoznam pre pet godina u Avru u Francuskoj na "krštenju" jednog MSC-ovog kruzera. Tada, u 82. godini, Sofija je stojeći pravo kao sveća sa urođenom elegancijom razbila bocu šampanjca o metalni pramac broda. Otkud ona sa Bosiljevim slikama, kakvu je vidimo na fotografijama u Šidu? Sofijin muž Karlo Ponti je, kad mu se supruga porađala u Švajcarskoj a Ilijina izložba baš tada bila tamo, tražio da kupi sve izložene slike. Ilijin sin Mangelos, je iz ponosa to odbio, pa je Ponti kupio samo sedam slika. Posle toga, Ilija je naslikao nekoliko portreta Sofije Loren. Zatim je ušao u kolekciju Rokfelera, a posle je jednu njegovu sliku kupila i Elizabet Tejlor.

Robert Čoban

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu