Izbori 2022.

I četvrti put na istom mestu: Glasačka kutija

Foto: Tanjug

18. 6. 2022. / 12.46

Opozicija o Velikom Trnovcu: Upravni sud doneo dva rešenja

U Demokratskoj stranci (DS) tvrde da je Upravni sud doneo dva rešenja, jedno o odbijanju, a drugo o prihvatanju žalbe Koalicije Albanaca Doline. Poket za preokret poziva opoziciju da se fokusira na ovakvo stanje koje udaljava Srbiju od evropskih vrednosti i Evropske unije. Ana Brnabić kaže da SNS nema nikakve veze sa ponovljenim izborima

"Sve loše u postojećem izbornom zakonu, doživelo svoj vrhunac u jučerašnjem danu – komentar je Demokratske stranke povodom jučerašnje odluke RIK-a da se ponove izbori na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu.

Naime, Republička izborna komisija (RIK) odlučila je kasnije u petak da se na glasačkom mestu broj 6, u Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac, ponovi glasanje na izborima za narodne poslanike 23. juna. Rešenje Opštinske izborne komisije Bujanovac od 2. juna je poništeno, odnosno, usvojen je zahtev liste "Koalicija Albanaca Doline" da se poništi ponovljeno glasanja od 27. maja.

U Demokratskoj stranci (DS) tvrde da je na na "sednici Predsedništva Srpske napredne stranke Ana Brnabić izdala naredbu da se usvoji žalba Koalicije Albanaca Doline koju su prethodno odbile i Opštinska i Republička izborna komisija“ i da je zato "Upravni sud doneo dva rešenja, jedno o odbijanju, a drugo o prihvatanju žalbe Koalicije Albanaca Doline, prepuštajući Aleksandru Vučiću da uzme ono koje mu više odgovara“.

Takođe, DS smatra "neviđenim političkim bezobrazlukom" optužbu Ane Brnabić da su "opozicione partije koje su učestvovale u lažnom dijalogu sa vlašću jedini krivci za ponavljanje izbora jer je navodno opozicija dala loša zakonska rešenja" i ocenjuje da je "Upravni sud je postao igračka za ostvarivanje interesa i ispunjavanje ko zna kakvih i kome datih obećanja Aleksandra Vučića i njegov privatni uslužni servis, izgubivši svoju nezavisnost i nepristrasnost, a dobivši Anu Brnabić kao svog portparola".

DS optužuje Aleksandra Vučića da je "demonstrirajući svoju samovolju, onemogućio da Srbija zaštiti svoje interese i interese građana u uslovima globalne ekonomske, političke i bezbednosne krize", kao i da se "nametnutim odlukama Upravnog suda i kriza na unutrašnjem planu još više produbila".

I Pokret za preokret je reagovao na oduku RIK-a da ponovi izbore u Velikom Trnovcu. Po njima, jučerašnja odluka RIK-a je "još jedan u nizu dokaza da režim SNS nije u stanju, niti ima volje da organizuje imalo slobodne i poštene izbore, a uz to se na najgori način izruguje tom istom procesu".

U Pokretu za preokret ocenjuju da "u vreme jedne od najvećih kriza posle Drugog svetskog rata Republika Srbija nema ni funkcionalnu Skupštinu ni Vladu", smatrajući da odgovornost za takvo stanje snosi SNS.

Zato, Poket za preokret  poziva opoziciju da se umesto uzajamnih optužbi fokusira na ovakvo stanje, koje, smatrraju, udaljava Srbiju "od evropskih vrednosti i Evropske unije, a pre svega od pravne države i parlamentarne demokratije".

Premijerka Ana Brnabić je juče u petak na konferenciji za medije povodom izbora Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda poslala dve poruke o ponovljenim izborima, i to pre odluke RIK-a.

"Sada imate beskonačne žalbe i izborni proces, sa kojim SNS nema nikakve veze. Niti smo se žalili, niti smo učestvovali u tome, a ne možemo da zaokružimo izborne radnje, a predsednik Republike ne može ni da krene u konsultacije sa parlamentarnim političkim strankama oko formiranja vlade“, podsetila je Brnabić.

Druga poruka koja se tiče izbora jeste da, po svemu sudeći, predsednik neće moći da započne konsultacije o formiranju vlade sa parlamentarnim strankama pre početka jula.

Veliki Trnovac je najveće albansko selo na jugu Srbije i nalazi se na području opštine Bujanovac, dvadesetak kilometara južno od Vranja. Za četvrte izbore u Velikom Trnovcu biće štampano  1.089 glasačkih listića.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu