Vesti

Iz vremena saradnje: Dragan Đilas i Vuk Jeremić

Foto: FoNet

18. 6. 2022. / 16.51

Opozicija: Reizbor Đilasa i Jeremićeve optužbe

Dok su članovi SSP jednoglasno glasali da njihov predsednik opet bude Dragan Đilas, u Narodnoj stranci se govorilo protiv njega. Interes Srbije – dve ključne reči programa SSP

Dosadašnji predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas danas je na Skupštini te partije ponovo izabran za njenog lidera. Izabran je jednoglasno.

Nakon reizbora, dragan Đilas je poručio da program SSP staje u dve reči – "interes Srbije“.

"Sa te dve reči sve počinje i sve se završava. Ko hoće da donosi odluke polazeći od sebe i stranačkih interesa – nije mu mesto u SSP. Interesuje nas samo interes Srbije i to je sve“, rekao je Đilas.

Poručio je da  "Srbija treba da bude deo Evrope i da treba da uvede neku vrstu sankcija Rusiji, jer će, u protivnom, drugi put u istoriji okrenuti leđa Evropi i ići u izolaciju, a to će se odraziti na život potomaka. Ne možemo se odvojiti od svih naših komšija, jer će posledice biti katastrofalne“.

"Srbi su oblikovali Evropu i oblikovani su od Evrope", naglasio je.

Prema mišljenju Đilasa, sada je na naplatu stiglo 10 godina stalnog urušavanja institucija u Srbiji, nestručnog partijskog kadrovanja SNS, pljačkanja javnih preduzeća-

Najavio je i da SSP više neće praviti kompromis u saradnji sa drugim opozicionim partijama i "ponavljati greške činjene do sada zbog jedinstva opozicije, kao i da će na  sledeće izbore SSP izaći samostalno ili sa organizacijama koje dele njene stavove.

Gotovo istovremeno, na sednici Glavnog odbora Narodne stranke (NS), Vuk Jeremić njen predsednik, izjavio je kako je NS "doživela udarce s leđa, ponižavajući ultimatum“ koji je za cilj imao da je slomi, "da nas stave pod svoju čizmu“. Pojasnio je da se "nije radilo samo o nametnutom predsedničkom kandidatu, nego i prepuštanju kontrole nad kampanjom, finansijama i brojanjem glasova. To su pratila i lažna istraživanja javnog mnjenja.“

Jeremić je optužio lidera SSP Dragana Đilasa da je sastankom sa predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem uradio "nečastan potez," pod izgovorom "spuštanja tenzija" u zemlji, a da Narodna stranka na to ne pristaje. Gospodo, samo napred, ali bez nas“, poručio je Jeremić.

Prema njegovom mišljenju, opozicija je mogla da pobedi na beogradskim izborima da je "bilo manje bahatosti i manje trojanskih konja i trojanskih magaraca", kao i manje "spavača" u nekim opozicionim strankama.

Naglasio je da će Narodna stranka na narednim izborima biti okosnica pobedničke koalicije i predvoditi Vladu, jer ima "najbolje ljude, infrastrukturu, politiku, ideologiju" i niko više ne može da je zaustavi.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu