Rat u Ukrajini

Doček oslobodilaca: Herson

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

14. 11. 2022. / 14.39

Oslobođenje Hersona: Slavlje na ulicama i poseta Zelenskog

Posle osam meseci ruske trupe su se prošlog petka povukle iz Hersona na istočnu stranu Djepra koji je postao nova linija fronta. Za sobom su ostavili minska polja, grad bez struje i vode i urušeni Antonovski most. Uz sve poteškoće za njegove stanovnike, grad je postao simbol pobedonosne ukrajinske kontraofanzive

Grad Herson je postao simbol pobedonosnog otpora Ukrajinaca ruskoj invaziji. Jedini glavni grad jedne regije koji su ruske trupe držale pod kontrolom, i najveća pobeda Ukrajinske vojske od početka kontraofanzive na jugoistoku zemlje pre nekoliko meseci. Zbog nadiranja ukrajinskih trupa ruski vojnici su u petak bili primorani da se povuku na istočnu obalu Djepra da ne bi bili potpuno opkoljeni. Za sobom su ostavili urušeni Antonovski most, najbliži drugi most preko Djepra udaljen je od Hersona sedamdesetak kilometara. Prethodno je evakuisano civilno stanovništvo, ono koje je htelo da ode.

Foto: AP Photo/Yevhenii Zavhorodnii

Ostali su Ukrajinci, i oni koji se tako osećaju, da čekaju na oslobodioce. "Radovao sam se kada je odjekivala artiljeriska vatra“, rekao je jedan od građanina Hersona jednom od mnogobrojnih zapadnih medija koji su pohrlili u grad nakon povlačenja Rusa, jer je znao da "stižu oslobodioci“.

CNN, BBC, ARD i svi drugi zapadni mediji prikazuju slike radosti građana oslobođenog Hersona. Već je ikonična postala slika kako jedna baka u Hersonu ispred svoje kuće pada ničice dok joj prilazi unuk u uniformi ukrajinske vojske. Selfiji građanki i građana Hersona sa ukrajinskim vojnicima obilaze društvene mreže i sa njih stižu na televizije. Ukrajinska zastava se posle devet meseci ponovo vijori na zgradi gradske uprave. Čitav grad je u plavo-žutim ukrajinskim bojama.

Foto: AP Photo/Yevhenii Zavhorodnii

Na ulicama igraju devojke. Prolaze automobili sa istaknutim ukrajinskim barjacima i trube. Neke žene plaču od sreće. Ukrajinski vojnici se jedva kreću ulicama – građani ih zaustavljaju, grle, ljube.

Nametnuta ruska uprava za sobom je ostavila i plakate kao što je jedan na kome piše "Zauvek sa Rusijom“, ispod natpisa dve devojčice sa tipičnom ukrajinskom nošnjom. Prolaznici aplaudiraju dok nekolicina momaka skida plakat.

Djepar: Antonovski most / Foto: AP Photo/LIBKOS

Za to vreme Ruske trupe se utvrđuju na suprotnoj strani Djepra koji je postao nova linija fronta. Za sobom su ostavili minska polja, grad bez struje i vode. Nakon međunarodno nepriznate aneksije regije Herson, Rusi su bili primorani da se povuku sa teritorije koja je sa stanovita Moskve "zauvek ruska".

Poseta Zelenskog

U ponedeljak je i predsenik Ukrajine Volodimir Zelenski došao da obiđe Herson. "Korak po korak stićićemo u sve krajeve naše zemlje“, poručio je i zahvalio se na podršci NATO-u i drugim saveznicima.

Heson: Poseta Volodimira Zelenskog / Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Agenciji Rojters Zelenski je rekao da je bilo važno da poseti Herson posle osmomesečne ruske okupacije, da pokažu njegovim stanovnicima da su se zaista vratili, da im pruže podršku.

Zelenski se okružen jakim obezbeđenjem u Hersonu zadržao oko pola sata. Ljudi su ga pozdravljali i dovikivali "Slava Ukrajini!“

Nedugo posle njegovog odlaska se u centru grada iz daljine čula artiljerijska vatra.

J.H./Spiegel/CNN

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu