Vesti

Srbija da obezbedi ljudska prava: Evropski parlament u Srazburu

Foto: (AP Photo/Jean-Francois Badias

14. 6. 2022. / 12.07

Oštar izveštaj EP o Srbiji: Sankcije Rusiji, Belivuk, Šarić, Krušik, Savamala… 

Evropski parlament nedvosmisleno poziva Srbiju da uvede sankcije Rusiji i vrati zemlju na put ka Evropskoj uniji. Već drugu godinu zaredom srpske vlasti se pozivaju da reše slučajeve organizovanog kriminala i visoke korupcije 

S.P
Poslanici Odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu (AFET) usvojili su danas (utorak) izveštaj izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika. To je usaglašen tekst koji će se naći na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu u julu, kada će biti i formalno izglasana Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji za 2021. godinu.

U tom tekstu, između ostalog, Srbija se nedvosmisleno poziva da uvede sankcije Rusiji i na taj se način "jasno odredi da li je na evropskom putu“.

Ako je suditi po tekstu koji je danas prošao AFET, nisu poslanici Parlamenta zabrinuti samo što Srbija ne uvodi sankcije Rusiji već i zbog bliske saradnje sa Moskvom u vojnoj sferi.

"Srpske vlasti se pozivaju da se usklade sa sankcijama EU i da preduzmu mere da spreče medije Russia Today i Sputnik da šire lažne vesti. EP je duboko zabrinut što su među izvorima dezinformacija tabloidne novine koje finansira ili podržava Vlada kao i neki televizijski kanali sa nacionalnom frekvencijom“, stoji u tekstu koji je danas prošao AFET.

Zabrinut je Evropski parlament i zbog napada na novinare i navoda o špijuniranju ruske opozicije u Beogradu, sa čim se u vezu dovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova koje vodi Aleksandar Vulin.

Tekst znatno oštriji od prvobitnog 

Izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik napisao je na Tviteru da je njegov izveštaj velikom većinom usvojen na AFET-u. Međutim, za razliku od prvobitnog teksta koji je on izradio kao izvestilac, konačni tekst značajno je oštriji.

To ni ove godine nije iznenađenje, s obzirom da Bilčik dolazi iz redova Evropske narodne partije (EPP) čija je pridružena članica Srpska napredna stranka (SNS). EPP već godinama unazad ima više razumevanja od ostalih političkih porodica u EP na survavanje demokratije i vladavine prava u Srbiji.

Amandmanima koje su podneli poslanici iz drugih poslaničkih grupa u izveštaj o Srbiji, umesto opštih floskula o važnosti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala spomenuti su poimence takvi slučajevi.

U tekstu se sa "zabrinutošću" primećuje da u slučajevima Krušika i Telekoma Srbije nema dostupnih informacija o toku istrage. Kada je u pitanju Jovanjica, konstatuje se da je slučaj u toku ali sa dve odvojene optužnice i da se "pojavljuju novi slučajevi korupcije na visokom nivou, o čemu svedoče pisanja istraživačkih medija".

EP, kao i prošle godine, ponovo poziva nadležne u Sribji da "krivično gone sve odgovorne za rušenje privatne imovine u Savamali" i kažu da je primećeno da je samo jedan policijac bio "primoran da preuzme isključivu odgovornost za ceo slučaj".

"Evropski parlament poziva vlasti u Srbiji da istraže i krivično gone sve koji su imali navodne veze sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka. Izražava se zabrinutost zbog novih optužbi da je Darko Šarić vodio kriminalnu organizaciju dok je bio u zatvoru u Srbiji“.

Amandmanima je u tekst izveštaja o Srbiji ušlo i da EP osuđuje sve veće prisustvo osuđenih ratnih zločinaca u medijima, za "širenje mržnje i netrpejivosti prema nacionalnim manjinama" i spominju se slučajevi pojavljivanja ratnih zločinaca Veselina Šljivančanina, Nikole Šainovića i Dragoljuba Ojdanica.

Poslanici EP osudili su i nasilje ekstremista i huligana tokom mirnih protesta za uklanjanje murala Ratku Mladiću i tokom ekoloških protesta krajem 2021. u Šapcu i Beogradu.

Očekivano, poslanici EP u izveštaju kažu i da je za dalji napredak u pregovorima potrebno sprovoditi reforme u oblasti vladavine prava. Poziva se zvanični Beograd i da nastavi proces normalizacije odnosa sa Prištinom.

S.P./European Western Balkans 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu