Kultura

CALLAS - 100: dirigent Dijan Čobanov, sopran Vasiliki Karajani i tenor Andrea Kare

Foto: Promo

8. 10. 2023. / 14.30

Otvaranje Bemusa: Sećanje na Mariju Kalas

Na ovogodišnjem Bemusu Najdžel Kenedi i Boris Berezovski i sećanje na Kalas, ali pre svega muzika Rahmanjinova, Šostakoviča, Verdija, Bramsa, Ivana Jevtića

Večeras, u nedelju,  počinje 55. Bemus Beogradske muzičke svečanosti koncertom "CALLAS – 100“ u čast stogodišnjice rođenja slavne operske dive Marije Kalas. Operske arije i duete koje svet pamti u njenoj interpretaciji, pevaće koloraturni sopran Vasiliki Karajani i italijanski tenor Andrea Kare, pod upravom dirigenta Dijana Čobanova generalni muzički direktor Državne opere u Plovdivu.

Među vrhuncima novog Bemusa svakako su dva koncerta slavnog violiniste Najdžela Kenedija na kojima će svirati koncertna dela  Johana Sebastijana Baha, i resital ruskog pijaniste Borisa Berezovskog kojim će obeležiti stogodišnjicu rođenja kompozitora Sergeja Rahmanjinova.

Umetnički direktor Bemusa, dirigent Bojan Suđić, podsetio je medije prilikom predstavljanja programa ovogodišnjeg Bemusa da je Najdžel Kenedi u Beogradu bio pre pet godina, a ispričao je i da je Kenedi tražio da mu Bemus pošalje fotografije svih muzičara iz ansambla koji će svirati sa njim, da čuje njihova izvođenja, i da se upozna sa njihovim biografijama.

Bojan Suđić je rekao i da su se mnogi pitali " zašto dolazi Boris Berezovski, jer je davao, po nekima, problematične političke izjave u vezi sa situacijom u Rusiji. Nas to ne zanima, jer Bemus nije politički festival, već umetnički. Takođe, Berezovski, koji je toliko puta već gostovao kod nas, nije političar, samim tim zanimaju nas njegovi umetnički kvaliteti koji su besprekorni“.

Bojan Suđić će dirigovati koncertom na kome će violinista Roman Simović svirati sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, a posvećen je ruskom kompozitoru Dmitrija Šostakoviča.

Simfonijski orkestar RTS će imati dva koncerta, sviraće  Verdijev Rekvijem uz soliste sopran Sonju Šarić, mecosopran Deniz Uzuna, tenor Maria Baga i bas Gorana Jurića, i Bramsov Koncert u De-duru uz solistu učešće violiniste Stanka Madića. Koncertima će dirigovati Bojan Suđić, odnosno Premil Petrović.

Sa ovogodišnjeg programa pomenimo i koncerte kamerne i izvorne muzike, i autorsko veče kompozitora Ivana Jevtića.

Bemus traje do 22. oktobra.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu