Vesti

Ovako je počelo: Europrajd 2022 u Beogradu

Foto: Tanjug

12. 9. 2022. / 13.24

Otvoren Europrajd: Ovaj dan bi trebalo da predstavlja trijumf demokratije

Beogradski Europrajd je istorijski, jer je prvi koji se održava u jugoistočnoj Evropi. Kuma Europrajda je reperka Sajsi MC. Svečanost otvaranja prošla bez tenzija. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je čuo da je njegov otac bio na "Litiji za Spas Srbije" ali da se bez obzira na to on ne slaže ni sa čim što je rečeno na skupu

Podizanjem zastave ispred Palate Srbije na Novom Beogradu, danas u podne je otvoren Europrajd 2022. Beogradski Europrajd je istorijski, jer je prvi koji se održava na Zapadnom Balkanu i u ovom delu Evrope.

Svečanost otvaranja je protekla u najboljem redu. Desetak protivnika događaja došlo je kako bi iskazalo nezadovoljstvo zbog šetnje, nosili su transparent koji je bio vidljiv i na jučerašnjoj litiji desničara, ali atmosfera je bila bez tenzija.

Kuma beogradskog Europrajda je Sajsi MC, reperka Irena Rašić. Organizatori kažu da je ona više puta tokom protekle decenije istupala u odbrani prava LGBT građana, kao i da je o tome je pevala i u svojim pesmama.

"Ta tema je polarizovala društvo i svi smo svesni koliko je važno da se Prajd održi. To nije samo šetnja već edukacija, edukacija i edukacija", kazala je Sajsi MC.

Marko Mihailović, direktor Beograd Prajd-a organizatora manifestacije, rekao je da "ovaj dan treba da predstavlja trijumf demokratije. Mislio sam da ćemo na današnji dan biti presrećni zbog postignutih rezultata, ali se osećam posramljeno jer stojimo ispred institucije koja nije uradila dovoljno da zaštiti prava LGBT zajednice. Ovo je borba za jedan demokratski poredak, za zdravu sredinu gde neće biti mesta govoru mržnje, zločinima iz mržnje. Treba da budemo ponosni na ljude koji su pokazali solidarnost u protekloj nedelji koja je bila teška"

Svečanosti otvaranja ovogodišnjeg Europrajda prisustvovali su američki ambasador Kristofer Hil, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković i odbornik u skupštini Grada Dobrica Veselinović.

Tradicionalna šetnja zakazana je za subotu, 17. septembar u 17 časova ispred Skupštine Srbije.

Još uvek se ne zna da li će biti zabranjena ili ne, zna se samo da će imati novu rutu i da je Prajd Park Tašmajdan, a ne Kalemegdan kao do sad.

Odluka MUP-a da li je skup bezbednosno siguran ili nije, očekuje se sutra.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je čuo da je njegov otac bio na "Litiji zaspas Srbije", ali da se bez obzira na to on ne slaže ni sa čim što je rečeno na skupu.

S.Ć./ N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu