Kultura

1. 10. 2023. / 21.34

Ovogodišnji Bitef otvara reditelj Boro Drašković

U sredu počinje 57. Bitef nemačkom predstavom „Deca sunca“, poštujući kontinuitet sa dosadašnjim konceptima festivala

Umesto u septembru kao do sad, ovogodišnji Bitef biće održan od 4. do 10. oktobra,  zbog raspoloživosti termina odabranih predstava – objasnio je Nikita Milivojević, umetnički direktor i selektor Bitefa.

Otvoriće ga Boro Drašković, pozorišni i filmski reditelj i član žirija prvog Bitefa 1967. godine, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, hvaljenom predstavom   nemačkog pozorišta Šaušpilhaus Bohum “Deca sunca” Maksima Gorkog, u režiji slovenačke rediteljke Mateje Koležnik.

Tijana Grumić, koselektora (uz Kseniju Đurović) Bitefa, kaže da su "Deca sunca“ zasnovana na klasičnom delu Maksima Gorkog"o višoj građanskoj klasi koja je usredsređena na sebe i svoje probleme, a zanemaruje svet koji se dešava oko njih, propast tog sveta, ustanak proletarijata, pobunu na ulicama. Slovenačka rediteljka Mateja Koležnik smešta radnju u 1960-te godine i na vrlo detaljan, psihološki istančan način gradi likove u hiperrealističnom scenskom prostoru“.

Bitef će u 57. izdanju, pod sloganom “Snago, ne pristaj da budeš nečija”, ponuditi u glavnom programu predstave iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i tri predstave iz Beograda.

Za Prolog Bitefa, program koji je bio deo koncepcije prethodnog selektora Ivana medenice, izabrana je "Božanstvenom komedijom“ Franka Kastorfa i BDP-a. Na programu je 3. oktobra.

Tim povodom Nikita Milivojević je  podsetio da "postoji nešto što su u ovaj festival tokom 57 godina ugrađivali mnogi ljudi pre nas. Uvažavanje kontinuiteta i onoga što su oni ugradili u oblikovanje identiteta Bitefa je veoma važno. U tom smislu ide moja zahvalnost mom kolegi, prethodnom umetničkom direktoru Ivanu Medenici, s kojim smo se dogovorili da jednu njegovu ideju bar za ovo izdanje festivala sačuvamo. To je prolog koji je uvek imao vezu s prethodnim festivalom. Učinilo nam se da je zbog kontinuiteta važno da predstavu koju je on želeo da selektuje stavimo na početak 57. Bitefa“.

Osim "Dece sunca“, u Glavnom programu su i "Zbogom, Lindita“ predstava  Nacionalnog teatra Grčke iz Atine, prema konceptu i u režiji Marija Banušija; "Kao i sve slobodne djevojke“ Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić Ateljea 212: iz Budimpešte stiže "Raspevana mladost“ mladih autora Judit Berec, Bence Đerđ Palinkaš i Mate Sigeti; opera-performans "Sunce i more“ čije su autorke Rugile Barzžukaite, Vaiva Grainite i Lina Lapelite, u produkciji Neon Realism iz Kaunasa; domaća predstava  "Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom“ autora i koreografa Igora Koruge u produkciji Stanice Servis za savremeni ples; komad Ivane Sajko "#Jeanne“ u režiji Anje Suše, u produkciji Riksteatrena i Dramatena iz Stokholma; i predstava "Vakat“ koreografa Kulibalija iz Burkine Faso.

S.Ć./SEEcult

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu