Vesti

Kako će nam biti u januaru: u Beogradu, sa dočeka 2020. godine

Foto: Tanjug

23. 12. 2021. / 17.17

Nova godina: Evropa se zaključava, Srbija luduje

Dok se druge države zaključavaju ili uvode nova ograničenja za praznike, Srbija se hvali najboljim dočekom Nove godine u Evropi. Vlasti poručuju da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilna, struka preporučuje da se praznici dočekaju u mirnijoj atmosferi

S.P
U Srbiji je danas izolovan prvi slučaj omikron soja koronavirusa, o kome se ne zna mnogo, osim da se širi mnogo brže od ostalih varijanti ovog virusa. Ta činjenica je za mnoge zemlje u Evropi bila znak da pojačaju epidemiološke mere, a neke se odlučuju i na zaključavanja.

Holandija je već zaključana, a "lokdaun“ će trajati i tokom Božića zbog straha od širenja novog soja. Biće zatvoreni barovi, teretane, frizerski saloni, prodavnice koje ne prodaju hranu neće raditi do 14. januara, dok je u domaćinstvima dozvoljen boravak do četiri gosta. Mnogi Holanđani su međutim, odlučili da novogodišnju noć dočekaju u Nemačkoj i Belgiji, što je izazvalo kritike vlasti u sve tri zemlje.

Glavni grad Ujedinjenog kraljevstva već je proglasio "stanje uzbune“, prvi put nakon prošle godine. U Londonu su zabrinuti zbog skoka broja novozaraženih – dnevno ima desetine hiljada zaraženih.

Rastu brojke i u drugim evropskim državama, zbog čega se pred praznike otkazuju dočeci Nove godine. U Parizu je na primer otkazan novogodišnji vatromet na Jelisejskim poljima, a u celoj Francuskoj će se uz kovid potvrde, tražiti i negativan PCR test za ulazak u zemlju. U Italiji su se odlučili na istu ovu meru protiv omikron soja.

U Nemačkoj i Portugaliji nove mere za suzbijanje omikron soja počinju nakon katoličkog Božića. U Nemačkoj će od 28. decembra na kućnim okupljanjima biti dozvoljeno samo deset ljudi, noćni klubovi će biti zatvoreni, a zakazana sportska okupljanja biće održana bez prisustva publike. Barovi i noćni klubovi biće zatvoreni i u Portugaliji, a rad od kuće obavezan je od 26. do 9. januara.

Mere će pooštriti i Austrija, pa će tako od 27. decembra radno vreme ugostiteljskih objekata biti skraćeno, iako već sada u te objekte mogu da ulaze samo vakcinisani ili oni koji su preležali COVID-19. Ta mera važiće i u novogodišnjoj noći.

Ako je suditi po reklamiranju organizovanih dočeka Nove godine širom Srbije, građani ne očekuju strožije mere, a vlast ih još uvek ne spominje. Grad Beograd je još tri nedelje pre 31. decembra, počeo kampanju promocija koncerta Jelene Karleuše, Marije Šerifović i Sare Jovanović ispred Doma Narodne skupštine. Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, pozvao je sugrađane na doček i rekao da će im "grad podeliti 50 hiljada maski sa grbom Beograda“.

S.P.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu