Izbori 2022.

Problem sa paralelnim biračkim spiskovima: Izborni dan u Srbiji

Foto: Zoran Zestić/Tanjug

3. 4. 2022. / 17.05

Paralelni birački spiskovi: Sve više prijava nasilja na biračkim mestima

Kako izborni dan u Srbiji protiče, prijave fizičkih napada na partijske aktiviste ne prestaju. Nakon predsednika Pokreta slobodnih građana (PSG), pokret Ne davimo Beograd prijavio je za sada dva fizička napada na svoje kontrolore. Zajedničko svim ovim slučajevima je problem paralelnih biračkih spiskova. Iz Čačka stižu vesti o napadu na kandidata za poslanika ispred liste Srpske napredne stranke. MUP radi na rasvetljavanju ovih slučajeva

S.P
Koalicija Moramo saopštila je da se danas dogodio i drugi napad na aktivistu pokreta Ne davimo Beograd. Radi se o kontroloru na izbornom mestu 75 u Zemunu Đorđu Trajkoviću koji je napadnut nakon što je otkrio i snimio stranačke aktiviste, koji, koristeći paralelni birački spisak, "idu od vrata do vrata i zovu ljude na glasanje“.

Fizički obračun dogodio se tokom izlaska na teren, kada je Trajković kontrolisao glasanje jedne nepokretne osobe van izbornog mesta. Iz Moramo su naveli da je njihovog aktivistu prvo napao jedan od članova izborne komisije Goran Jakimov. Jakimovu su se pridružila i nepoznata lica koja su Đorđu Trajkoviću otela telefon i obrisala snimak koji je on poslao prethodno štabu koalicije Moramo. "Napad je prijavljen policiji, a protiv napadača ćemo podneti krivične prijave“.

Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd objasnio je detalje napada na aktivistu ove koalicije Miloša Vučkovića i rekao da iako je slučaj prijavljen policiji napadač još uvek nije priveden. "Vučković je prvo opkoljen, a zatim vređan i na kraju fizički napadnut. Pesnicama je više puta udaran po telu, posle čega je slučaj prijavljen policiji“.

Podsećamo, jutros je u Zemunu napadnut i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović na glasačkom mestu Galenika. Kako je Grbović objasnio na vanrednoj konferenciji za medije ispred prostorija RIK-a napad se dogodio nakon što je želeo da proveri da li "nepoznata lica vode paralelne biračke spiskove“.

Paralelni birački spiskovi

Ono što se za sada može videti je da su verbalni i fizički obračuni nastali oko pojave paralelnih biračkih spiskova. Paralelni birački spiskovi su nezakonito pribavljeni birački spiskovi koje koriste treća lica, kako se smatra najčešće za kontrolu ko je i za koga došao da glasa. Upozorava se da paralelni spiskovi služe kako bi se birači dodatno ucenili, instruisali i potkupili.

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević saopštio je na konferenciji za medije da je u Čačku kandidat za poslanika ispred liste Sprske napredne stranke (SNS) Bratislav Jugović fizički napadnut "dok je ostvarivao svoje biračko pravo“. Njega je nepoznato lice najpre verbalno vređalo ispred biračkog mesta rečima da je "Vučićev bot“, a kako kaže Jugović kasnije je zadobio udarac u jagodičnu kost.

U međuvremenu, oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova navodeći da MUP "preduzima sve mere i radnje kako bi rasvetlili okolnosti incidenata koji su se dogodili tokom današnjeg izbornog procesa u Čačku i beogradskoj opštini Zemun“.

"Policija intenzivno radi na rasvetljavanju svih okolnosti vezanih za incident u Zemunu ispred prostorija mesnog odbora SNS, u kome je učestvovao predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović“.

S.P. 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu