Evropa

Italija na prvom mestu: Đorđa Meloni

Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

25. 9. 2022. / 11.38

Parlamentarni izbori u Italiji: Strah Evrope od Đorđe Meloni

Danas se održavaju parlamentarni izbori u Italiji. Izrazita favoritkinja za buduću premijerku je Đorđa Meloni, šefica ekstremno desne partije Braća Italije. Njen moto je poznat iz Musolinijeve diktature: „Bog, porodica, otadžbina“

U Ukrajini besni rat, Moskva planira da posle referenduma o priključenju Rusiji, koji je u toku u samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici i delovima regija Herson i Zaporožje, anektira i te teritorije, Vladimir Putin preti upotrebom nukleranog oružja, premijer Mađarske Viktor Orban podriva Evropsku uniju iznutra, a sada još i Italija! U zemlji koja je jedan od osnivača EU i članici NATO-a jasna favoritkinja za novu premijerku na parlamentarnim izborima koji se održavaju danas je Đorđa Meloni, "postfašistkinja" kako je naziva nemački "Špigel", šefica ekstremno desne, neki bi rekli neofašističke, partije Braća Italije (Fratelli d’Italia) (FDI).

To što je u izbornoj kampanji malo revidirala stavove i rekla da se ipak zalaže za to da Italija ostane članica EU i NATO-a je u Briselu slaba uteha. Šta ako u Italiji, trećoj ekonomiji EU, na vlast zaista dođe neofašistička, desno-radikalna, u svom biću otvoreno antievropska partija koja, baš kao i Fides Viktora Orbana, kritikuje evropsku politiku protiv Vladimira Putina?  Šta će biti sa ruskom politikom EU, sa evropskim jedinstvom? Šta ako "zloćesti“ mađarski premijer dobije moćnog saveznika u institucijama EU?

Ujedinjena desnica: Mateo Salvini, Silvio Berluskoni, Đorđa Meloni i Mauricio Lupi / Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

Saveznik Đorđe Meloni u Italiji je bivši premijer Italije i šef partije Napred Italija (Forza Italia) (FI) Silvio Berluskoni, koji je nedavno izjavio da je Putin bio "gurnut“ u ofanzivu na Ukrajinu, da je upad ruskih trupa u Ukrajinu bio "iznuđen“ potez.

A tu je i vođa desničarske, ksenofobične Lige Mateo Salvini koji osporava svrsishodnost sankcija Rusiji.

Sve osim desničarske koalicione vlada nakon prebrojavanja glasova bilo bi veliko iznenađenje.

Ako pobede "Putin će da likuje“, prenose evropski mediji poruku straha iz Brisela, Berlina, Pariza.

Italija na prvom mestu

Meloni je u izbornu kampanju ušla sa devizom "Italija na prvom mestu“ – ne Ukrajina, ne Evropska unija, ne zapadni jedinstveni front protiv Rusije, već Italija.

Pod prtiskom infacije, strahovitog porasta cena energenata, u strahu od recesije, Evropskoj uniji samo još treba Đorđa Meloni na čelu vlade u Rimu. Nada Brisela je da su desni populsti širom Evrope jednostavno shvatili da profitiraju od para koje teku iz kase EU, piše portal nemačkog javnog servisa ZDF, pa se, kada dođu na neku vlast, ipak upristoje.

"Najveća opasnost je, da Meloni pokuša da EU potkopava iznutra, da je koči u njenom delovanju“, rekla je Sofi Pornšegel iz Polisi centra u Briselu.

Pride u Briselu strahuju da bi koalicija desničarskih partija prezaduženu Italiju dodatno zadužila i tako "masivno ugrozila stabilnost evra“, inače ugroženog opštom krizom. Posle izričito evropskom jedinstvu naklonjenog i "razumnog“ premijera Marija Dragija koji je ekonomosku i fnansijsku politiku vodio u duhu Evropske centralne banke, MMF-a i Svetske banke, iz Rima bi uskoro mogao da duva sasvim drugačiji vetar.

Izraziti favoriti

Ultradesna FDI Đorđe Meloni vodi u istraživanjima javnog mnjenja sa 25 odsto ispred Socijaldemokrata sa 20 odsto. Zajedno sa partijama Berluskonija i Salvinija desni blok će verovatno doći na oko 45 procenata, piše austrijski "Standard“.

Pošto italijanski izborni zakon protežira koalicije kakva je FDI/Liga/FI, a partije levice i centra nisu mogle da se dogovore oko koalicije, i sa slabijim rezultatom desničari bi mogli da dođu do komotne parlamentarne većine.

"Bog, porodica, otadžbina“

Đorđa Meloni politički i ideološki nije lutala. Već sa 15 godina je pristupila “Omladinskom frontu” profašističke Movimento Sociale Italiano i 30 godina je politički aktivna u partijama sličnog vrednosnog sistema. U njoj su nefašističke, ili radikalno desne, kako ko voli, ideje sazrele, a sada je uspela da pridobije za njih i simpatije četvrtine Italijana.

Njen moto, njen politički poklič je bio i ostao: “Bog, porodica, Otadžbina” ("Dio, Famiglia, Patria") – deviza koja je poznata još iz Musolinijeve diktature.

Poslednjih meseci Meloni je, doduše, pokušala da malo ublaži svoj vokabular, da ne bi isuviše preneražavala italijanske birače i prestaršenu evropsku publiku, ali to ništa ne menja na suštini svega što ona predstavlja i za šta se zalaže, piše "Standard“.

Meloni je otvorena nacionalistkinja, hoće da protera migrante, očijuka sa autokratama kakav je Viktor Orban,  zalaže se za ultrakonzervativnu porodicu i rodnu politiku. “Standard” zaključuje: Meloni je politički veoma desno orijentisana, ali se ne može nazvati zatucalom fašistkinjom.

Ako postane šefica vlade Italije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić će, uz Viktora Orbana, moći da se nada još jednom evropskom savezniku.

A.I./ZDF/Standard/BBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i analize na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu