Vesti

Foto: Marija Janković

13. 9. 2022. / 16.53

Patrijarh kao cenzor školskih udžbenika: Pumpanje nacionalnog sentimenta

U sklopu svog pohoda protiv LGBT+ populacije patrijarh Porfirije je zatražio da se odmah povuče užbenik iz biologije za osnovce jer „propagira rodnu ideologiju“. Minstar prosvete je na zahtev crkvenog poglavara taj udžbenik odmah „poslao na popravni“. Doktor biologije Biljana Stojković kaže da je to još jedan način da se „pumpa nacionalni sentiment“

Patrijarh srpski Porfirije zatražio je od nadležnih institucija da se "odmah“ povuku iz upotrebe svi udžbenici, priručnici i pomoćna nastavna sredstva u srednjim i osnovnim školama i predškolskim ustanovama u kojima postoje lekcije koje "propagiraju rodnu ideologiju“. Pošto je crkveni poglavar to zatražio, svetovni ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić je sporni udžbenik iz bilogije za osmi razred koji je u upotrebi od ovog septembra odmah "poslao na popravni“, pišu "Večernje novosti“, pa će o njegvoj podobnosti, valjda za pravoslavni podmladak, odlučivati Nacionalni prosvetni savet (NPS) koji će se izjasniti u roku od dve nedelje.

Radi se o lekciji "Polni i rodni identitet“ u kojoj se objašnjava da postoji i nešto drugo osim heterseksualaca, da "međupolnih“ na svetu ima "više nego riđokosih“, te da su ljudi vlasni da sami odlučuju o svom polu.

Ružić traži od NPS-a sa da ponovo daju “svoju stručnu ocenu o tome da li je takav program u skladu sa naučnim teorijama koje prihvataju biološki fakulteti”. Međutim on zahteva da se izjasne  da li se kroz ove lekcije “odražava nacionalni interes”, kao i da li je to u najboljem interesu za obrazovanje dece.

Propaganda homoseksualizma

I Srpski Pokret Dveri se u jeku desničarske pompe oko Europrajda okomio na ovaj udžbenik iz biologije za osnovce jer "decu uče da se kod nekih osoba pol i rod ne poklapaju”.

Dveri zahtevaju odgvor na pitanje “ko je odgovoran za propagandu homoseksualizma i transrodnosti maloletnim licima” i da li je neko pregledao udžbenike pre puštanja u štampu.

Deca moraju da uče i biologiju seksualnosti

Doktor bioloških nauka i predsednička kandidatkinja ispred koalicije “Moramo” na izborima 3. aprila Biljana Stojković kaže za portal “Vremena” da to “apsolutno nisu problematične stvari”.

Objašnjava da su to “naučne činjenice sa kojima deca moraju biti upoznata” jer ako uče biologiju, “moraju učiti i biologiju seksualnosti” i da se  “to se uči svugde u svetu.

Stojković dodaje da su priču o nacionalnim interesima u knjigama iz biologije povezali sa temom Prajda, crkvenim litijama, te da je to “još jedan način da se pumpa nacionalni sentiment”. “Čuli ste Patrijarha – to je taj isti paket”.

Objašnjava i da su sve što se nalazi u udžbenicima odobrili i  Ministarstvo prosvete i Komisije koju je Ministarstvo formiralo.

Kada su ove izmene usvojene, ministar prosvete bio je Mladen Šarčević.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu