Kosovska kriza

Zaključana vrata: Patrijarh srpski Porfirije

Foto: Tanjug

26. 12. 2022. / 22.04

Patrijarh Porfirije: Krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom

Kosovska policija danas nije dozvolila srpskom patrijarhu Porfiriju da pređe granični prelaz sa Kosovom, zbog čega će se sutra sa njim sastati predsednik Vučić. Priština je zabranila Porfiriju ulazak zato su „članovi SPC poslednjih dana aktivno uključeni u pružanje podrške kriminalnim grupama koje održavaju barikade“

"Kao patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje Crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom“, objavio je patrijarh Porfirije na Instangramu, nakon što ga je kosovska policija danas sprečila da pređe granični prelaz Merdare.

On je dodao da "od trenutka kada je krenu ovim putem ponavlja: gde god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće. Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Patrijaršiji s patrijarhom srpskim Porfirijem, najavljeno je iz Vučićevog kabineta.

Srpska pravoslavna crkva je ranije ocenila da je takva odluka prištinskih vlasti "nerazumna i neprihvatljiva".

Kosovska policija danas nije dozvolila patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju da na administrativnom prelazu Merdare uđe na Kosovo, gde se on uputio uprkos ranijem dopisu Prištine da mu nije dozvoljen ulazak, piše Kosovo onlajn.

Porfirije se u automobilu nekoliko minuta zadržao na strani koju kontroliše kosovska policija, a zatim se vratio ka Kuršumliji. Vlada Kosova je u mejlu kojim je juče obavestila patrijarha, u koji je Kosovo onlajn imalo uvid, navela da je "svesna da su članovi SPC poslednjih dana aktivno uključeni u pružanje podrške kriminalnim grupama koje održavaju barikade na severu Kosova već više od 16 dana".

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu