Vesti

Vreme je za protest: Pavle Grbović

Foto: Lenka Pavlović

9. 8. 2022. / 11.33

Pavle Grbović: Nećemo upasti u kolotečinu besmisla

Zalagaće se da se utvrdi odgovornost onih zbog kojih će građani strepeti da li će imati struje ove zime, ali i da se izmeni obrazovni sistem Srbije. Razgovora o bar minimalnoj saradnji unutar opozicije nije bilo, kao ni dogovora o nenapadanju. I dalje traje lov na veštice unutar opozicije. Nema dileme da će biti najoštrija opozicija vlasti

Narodna Skupština je počela sa radom, a opozicione grupacije su se manje više pregrupisale. Neke su se raspale u odvojene poslaničke grupe, a neke sjedinile. Međutim, njihov zajednički front koji je koliko toliko postojao pred izbore nestao je pre nego je imao priliku i da zasedne u skupštinske klupe.

Lider Pokreta Slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović kaže za portal “Vremena” da očekuje da po završetku njihovih mandata “Srbija bude makar malo bolje mesto za život, nego što je sada”. Dodaje da je preduslov za to da Skupština “postane mesto na kom se donose odluke”, a ne “servis za ispunjavanje želja jednog čoveka”.

Kaže da će se oni truditi “da ne upadnu u kolotečinu besmisla”, kakva je bila dosadašnja Skupština u kojoj vladaju “mržnja, gušenje slobode govora i jednoumlje”.

Jedan od prvih koraka, kaže Grbović, biće će “zahtev da se ispita i utvrdi odgovornost onih zbog kojih će građani strepeti da li će imati struje ove zime i zbog kojih će država izgubiti još milijardu evra”. Smatra da nam je globalna energetska kriza nanela manje zla nego “Grčić i ekipa koja je od EPS-a napravila parabezbednosnu službu za praćenje političkih protivnika”.

Zalagaće se i za pitanje škola i fakulteta, jer kako kaže, ne može obrazovni sistem “koji unižava vaspitače, nastavnike i profesore da izrodi bilo šta pozitivno”, jer su ti ljudi “materijalno i statusno degradirani do granice nepristojnog.” Naglašava da to “mora da se menja”.

Na pitanje da li je bilo nekih razgovora unutar opozicije, o bar minimalnoj zajedničkoj borbi za bolje demokratske uslove – Grbović kaže da je Pokret slobodnih građana uvek bio otvoren za njih, ali da ih “do sada nije bilo”.

Lider PSG-a objašnjava da i dalje traje “lov na opozicione veštice, isterivanje trojanskih konja, razdvajanje žita od kukolja, pročišćenja opozicije, ali i beskonačno jurenje sopstvenog repa”, u čemu, kako kaže, prednjači Narodna stranka.

Da ne postoji ni dogovor o nenapadanju unutar opozicije, potvrdio je Grbović, ali i dodao “da je to pitanje elementarnog vaspitanja i jasne fokusiranosti na cilj”. Kaže da njemu ne treba nikakav papir, sastanak niti dogovor kako ne bi “vređao, omalovažavao i optuživao bilo koga ko se bori protiv ove vlasti”.

S obzirom da se svi dugo poznaju, smatra da mu takvo obećanje od nekih nije ni potrebno, a da nekima “ne bi verovao ni kada bi taj dokument krvlju potpisali”, jasan je Grbović.

Grbović kaže da ga neki pitaju da li će biti “konstruktivna opozicija” i odgovara da je suprotno tome “jedino da budu destruktivni”, te da ne vidi šta to može doneti dobro Srbiji. Objašnjava da nema dileme da će biti “najoštrija opozicija vlasti”, ali i da su spremni da podrže svaki dobar predlog “bez obzira do koga dolazi”.

“Najkonstruktivnija stvar za našu zemlju je da dekonstruišemo sistem koji je od Srbije napravio neslobodnu zemlju”, zaključuje Grbović.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu