U novom broju

Foto: Marija Janković

2. 9. 2022. / 6.51

Peđa Mitrović: Prespavali smo ciklus ekonomskog rasta

“Strani investitori sve probleme rešavaju preko vlasti i na taj način su uspevali da dobiju bolje poslovno okruženje od domaćih kompanija. To je loš i neodrživ model rasta, koji se potrošio ovim globalnim ekonomskim posrtanjem. Potrebno je da nađemo novi odgovor na to”

Prvi dani stare i buduće predsednice vlade Ane Brnabić prošli su – kao i obično – u medijskoj ratnoj atmosferi “zbog situacije na Kosovu”. Gotovo da nema razgovora o tome šta novu vladu čeka u ekonomskom smislu. Upravo to je bilo prvo pitanje za Peđu Mitrovića, ekonomistu, donedavnog beogradskog odbornika, a odnedavno i generalnog sekretara Stranke slobode i pravde (SSP).

"VREME“: Sa čime će nova vlada da se suoči u ekonomskom smislu?

PEĐA MITROVIĆ: Nova Vlada će biti vlada kontinuiteta sa prethodnim vladama SNS-a, ali u značajno promenjenim okolnostima svetske ekonomije i geopolitike. Prethodnih 10 godina u svetu je 10 godina prosperiteta i oporavka, visokih investicija, snažnog obaranja nezaposlenosti i razvoja novih industrija i tehnologija. Tih 10 godina svet je dobro iskoristio da unapredi životni standard svojih građana. Međutim, godine prosperiteta su sada na svom kraju. I nije kriva samo agresija Rusije na Ukrajinu – ovo je kraj jednog ciklusa koji je dominantno ekonomski određen politikama centralnih banaka: kroz politike nultih kamatnih stopa i jeftinog novca kojim je ubrizgana ogromna likvidnost na svetska tržišta, podstaknuti veliki investicioni ciklusi i podstaknut oporavak…

Treba podsetiti i da je Vlada Srbije dala pomoć tokom korone u iznosu od 5,4 milijarde evra. Problem sa tim programom pomoći jeste što je on bio neselektivan i, prema procenama Fiskalnog saveta, skoro 2 milijarde evra je bespotrebno potrošeno zato što nismo pomagali samo onima kojima je pomoć zaista bila potrebna, nego smo davali svima. Zbog istovremene fiskalne i monetarne ekspanzije mi imamo inflaciju 12,8 odsto u julu. A problem je i što bi nam te dve milijarde koje su potrošene bespotrebno značile sada kada je ogromna energetska kriza…

Mi već sada imamo situaciju koja nije postojala od 2014godineda je deficit platnog bilansa veći od nivoa stranih direktnih investicijai to znatnoŠta to zapravo znači?

Sad, kada kamatne stope rastu, rastu i troškovi zaduživanja, raste trošak investiranja i investitori su obazriviji prema ulaganjima. Mi smo tek na početku tog ciklusa, ali će sepokazati slabosti ekonomskog modela koji smo imali u prethodnih 10 godina. Odnosno, da smo mi tih 10 godina, kada je reč o ekonomskim reformama – zapravo prespavali….

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu