Hronika

Foto: MUP

14. 6. 2023. / 16.55

Petar Petković: Kosovski policajci nisu kidnapovani, spremni na međunarodnu istragu

"Srbije nogom nije kročila na teritoriju Kosova i Metohije. Spremni smo i na međunarodnu istragu i da zapadni predstavnici daju svoje satelitske snimke", naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odbacio je tvrdnje Prištine da su tri pripadnika pogranične policije "kidnapovana" na teritoriji Kosova i da je Srbija spremna i na međunarodnu istragu podovom ovog incidenta.

Kako je ranije saopštio MUP, tri pripadnika kosovske policije R. Z. B.S. i M.Š. uhapšeni su na teritoriji centralne Srbije u administrativnom pojasu prema Kosovu i Metohiji.

I ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja tvrdi da je Srbija ušla na teritoriju Kosova, kidnapovala tri policajca i tako prekršila međunarodne norme.

Petar Petković rekao da su uhapšeni R. Z, B. S. i M. Š. i da policija Srbije "nogom nije kročila na teritoriju Kosova i Metohije" i da nisu prekoračili ni milimetar administrativne linije i da nisu prekršili vojno-tehnički sporazum iz Kumanova, ni Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Petković je rekao da je Srbija spremna i na međunarodnu istragu i da zapadni predstavnici daju svoje satelitske snimke.

Kako je naveo, oni su bili naoružani do zuba, ali "neće biti ni mučeni, niti tučeni".

"Ova teroristička banda je danas uhapšena u 12:38 i to duboko na teritoriji centralne Srbije, u rejonu sela Gnjilica u opštini Raška", rekao je Petković na konferenciji za novinare.

Kurti: Akt agresije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da su tri službenika kosovske policije kidnapovana danas u Leposaviću na mestu gde je nekada bila ilegalna ruta za šverc, koja se nalazi oko 300 metara unutar teritorije Kosova i pozvao međunarodne faktore da osude taj akt agresije Srbije.

"Sumnjamo da ih je kidnapovala Vojska Srbije, jasno je da je ovo osveta Srbije za jučerašnje hapšenje zloglasnog kriminalca Miluna Milenkovića Luneta, koji predstavlja jednog od vođa organizovanog kriminala i šverca", naveo je Kurti, preneo je RTK2.

Kurti je istakao da je ulazak srpskih snaga na teritoriju Kosova agresija u cilju eskalacije i destabilizacije.

"Tražimo hitno oslobađanje trojice kidnapovanih policijskih zvaničnika i pozivamo međunarodne faktore da osude ovaj akt agresije Srbije", naveo je Kurti.

B.G./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu