Kosovska policija u Severnoj Mitrovici

Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

9. 12. 2022. / 7.40

Petar Petković: Pokušaj okupacije severa Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti nastavio je sa protivpravnim i nasilnim akcijama na severu Kosova sa ciljem da ga okupira, izjavio je u četvrtak uveče direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. Srbija će razmoriti povratak 1000 pripadnika svoje vojske i policije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

Sinoć posle 20 časova lokalni mediji na severu Kosova su javili da je oko 200 pripadnika Kosovske policije iz južnog dela Kosovske Mitrovice ušlo i rasporedilo se u severnom delu grada.

"Prema našim saznanjima radi se o do 350 policajaca, što patrolnih sa pancirima, što pripadnika specijalne policije Rosu sa dugim cevima pod punom ratnom opremom i oklopnim vozilima koji su oko 20:30 časova upali na sever Kosova iz pravca južne Mitrovice ka Bošnjačkoj mahali“, izjavio je sinoć direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Kosovoske jedinice su se rasporedile po celoj Mitrovici i stacionirale se u mešovitim naseljima u severnom delu – Suvi Do, Brđani, Mikronaselje, Tri solitera i Bošnjačka mahala. Kao povod za upad navedeno je da su Albanci uplašeni zbog onoga što se događa na severu Kosova, rekao je Petković.

Albanska policija je došla iz pet regiona južno od Ibra, a po Briselskom sporazumu nema pravo da bude na severu, gde sme da operiše samo policija Direktorata Sever i "to svi dobro znaju i svi se prave ludi“, objasnio je Petković, a to su opasne akcije koje imaju za cilj da "sahrane" Briselski sporazum.

Posle ovog "bespravnog“ upada kosovoske policije na sever Srbija će razmotriri povratak 1000 pripadnika svojih snaga betzbednosti na šta ima pravo po Rezoluciji 1244 SB UN, član 4 i član 6 aneks dva, rekao je Petković.

Objasnio je da je predsednik Vučić "mnogo puta do sada ponovio da se više nikada neće ponoviti pogrom ili Oluja“, da Srbija neće dozvoliti stradanje i progon svog naroda na Kosovu, ali da to izgleda nisu dovoljno dobro shvatili oni na Zapadu koji treba da urazume Prištinu

“Nadam se“, rekao je Peković, "da oni koji treba da urazume Kurtija shvataju šta znače te Vučićeve reči. Mi želimo da sačuvamo naš narod i nećemo dopustiti da ga neko progoni, ubija i maltretira. Neka dobro vode računa oni na Zapadu i oni sa kojima razgovaramo iz zapadnih zemalja, a pre svega mentori kosovske nezavisnosti, da ne budu iznenađeni odlukama Beograda jer nismo mi ti koji provociramo i kršimo Briselski sporazum nego Aljbin Kurti“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će ovih dana “imati važne i značajne razgovore”, a kada dođe vreme on će o rezultatima obavestiti javnost.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu