Region

Odlikovanje kao garancija buduće saradnje: Dodik i Putin

Foto: AP

9. 1. 2023. / 15.35

Peter Stano: Odlikovati Putina je za žaljenje i pogrešno

Predstavnik Evropske komisije poručio da će EU primeniti primerene korake i odluke ako Milorad Dodik odlikuje predsednika Vladimira Putina. Svrstavanje uz Putina u tim okolnostima znači međunarodnu izolaciju Republike Srpske i njenog vođstva, rekao je Stano

Evropska unija i njene članice preduzeće primerene korake ili odluke povodom najave Milorada Dodika da na proslavi Dana Republike Srpske dodeli odlikovanje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, izjavio je predstavnik Evropske komisije Peter Stano.

EU to osuđuje.

"Ukoliko Dodik ipak odluči da najviše odlikovanje RS dodeli Putinu i nastavi da čini neprihvatljive poteze, EU će to imati na umu i odlučiti o novim koracima protiv Dodika“, najavio je Stano.

Objasnio je da EU smatra Putina "direktno odgovornim za ilegalnu agresiju na Ukrajinu i stradanja ukrajinskih građana i razaranje infrastrukture“.

On je dodao da "svrstavanje uz Putina u tim okolnostima znači međunarodnu izolaciju Republike Srpske i njenog vođstva“, naglasivši da je odlikovanje Putina "za žaljenje i pogrešno“.

Portparol visokog evropskog predstavnika Žozepa Borela je naveo da "Dodik zna veoma dobro šta očekuju EU i njene članice i šta on, njegove vlasti i BiH u celini treba da učine da bi napredovale na evropskom putu“.

Čelnik RS "veoma dobro zna da EU i zemlje članice odbacuju sve poruke koje izazivaju podele i korake koji podrivaju jedinstvo i teritorijalnu celovitost BiH“, podvukao je Stano i time odgovorio na pitanje novinara kako EU gleda na poruku Dodika da je "kucnuo čas da svi Srbi treba da žive u jednoj zemlji“.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu