Inicijativa

12. 7. 2023. / 19.50

Peticija: Da se nagrada za najboljeg mladog pijanistu nazove po Andriji Čikiću

Do sada je prikupljeno više od 18000 potpisa i uskoro će biti predati ministarki Gojković. Verujem da nemoguće ne postoji, napisao je Andrija, jedan od devetoro ubijenih učenika u „Ribnikaru“

Platforma "Kreni-promeni“ pokrenula je peticiju da nagrada na republičkom takmičenju  mladih pijanista dobije ime po Andriji Čikiću, jednom od devetoro ubijenih učenika škole "Vladislav Ribnikar“.

U ovom momentu  je prikupljeno 18. 353 potpisa od 20.000 koliki je cilj, i uskoro će biti predati Maji Gojković ministarki kulture.

Andrija Ćikić je dobitnik više prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima, kao i dobitnik specijalne nagrade za izvođenje kompozicije "Burgmuller Etude D-dur" 2019. godine. Bio je član nacionalnog žirija koji je ocenjivao izvođače na Dečkoj pesmi Evrovizije održanoj u novembru 2020. godine.

Nakon masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", Andrijini snimci klavirskih izvođenja nastalih u vreme njegovog učešća u mađarskom televizijskom šou programu "Virtuozi", postali su viralni. Andrija je za taj program izabran na audiciji među trideset najboljih predstavnika naše zemlje.

Peticiju podržavaju i njegovi roditelji Suzana i Miloš Čikić.

Oni su nedavno na Fejsbuku objavili Andrijin rad "Novi početak", s kojim je osvojio drugo mesto na takmičenju "Essay 2022" u organizaciji KU Božidarac i u kom su Andrijine brojne želje i snovi.

"Svi imamo neke nove početke. Nekima novi počeci predstavljaju prepreku u životu dok su za neke novi počeci novi izazovi, uzbudljive avanture, životni cilj… To može biti polazak u školu, preseljenje ali i neka nova simpatija. Za mene novi početak predstavlja moje buduće školovanje u inostranstvu", napisao je Andrija u svom sastavu.

Zamišljajući budućnost koja je pred njim, sugerisao je da će možda morati bude spreman na situacije "u kojima će oslonac imati samo u sebi".

"Na akademiji ću upoznati i druge talentovane muzičare sa kojima ću zajedno moći da sviram. Ko zna, možda i napravimo naš mali orkestar koji će zasvirati kompozicije Mocarta, Štrausa, Malera na nekoj ogromnoj sceni. Nadam se da ću imati prilike da upoznam i neke svetske poznate pijaniste kao što su Lang Lang, Ivo Pogorelić, Jevgenij Kisin… Možda  će mi se ukazati i šansa da budem student masterklasa prestižnih profesora", pisao je Andrija.

Svoj rad zaključio je rečima: "Možda sada mislite da sam samo zanesenjak i da su moji snovi nedostižni ali ja verujem da uz talenat i rad nemoguće ne postoji".

S.Ć./Euronews

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu