Društvo

Foto: Tanjug

10. 1. 2023. / 18.39

PIO fond: Dominiraju penzioneri nad radnicima

Za ček jednog penzionera radi 1,68 radnika, a optimalni odnos trebalo bi da bude jedan penzioner na četiri zaposlena. U 30 gradova živi više penzionera nego ekonomski aktivnog stanovništva

U Srbiji  živi 1.647.909 penzionera i 2.766.034 radnika, a u 30 gradova živi više penzionera nego stanovnika koji rade, zaključak je Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

U beogradskoj opštini Rakovica, koja je nekada imala najviše fabrika i radnika, lista penzionera sada je duža za 4.511 imena od spiska radnika. U toj opštini sada živi 25.527 penzionera i 21.016 radnika.

Statistika pokazuje da sada za ček jednog penzionera radi 1,68 radnika, a optimalni odnos trebalo bi da bude jedan penzioner na četiri zaposlena.

Takav "penzionerski" prosek strukture srpskih gradova prati demografsku situaciju u njima – u većini njih broj starih žitelja uveliko premašuje broj dece i mladih. U Vlasotincu je broj građana mlađih od 24 godine gotovo izjednačen sa brojem meštana starijih od 65 godina.

"Država sada mora da preduzme konkretne mere da bi se omogućio balans između ekonomski aktivnog i neaktivnog stanovništva", kazala je demografkinja Gordana Bjelobrk, i podsetila da je posleratna bejbi-bum generacija do 2021. godine napunila više od 65 godina.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu