Društvo

Foto: Tanjug

18. 3. 2023. / 15.20

PIO Fond: Zamazivanje penzionerskih očiju

PIO fond je zadovoljan interesovanjem penzionera za kartice koje će im omogućiti razne vrste popusta, ali ne pominje kompanije i firme koje će uvažavati te kartice, Takođe nije jasno ni zašto ih PIO fond nije poslao na kućne adrese, isto kao što je nedavno poslao Vodič za penzionere

U Srbiji su uvedene penzione kartice koje će najstarijim sugrađanima omogućiti da od 1. oktobra dobijaju razne vrste popusta. Podela penzionih kartica je počela 15. marta.

Najavio ih je predsednik Vučić mesec dana pre toga.  "Uz značajno povećanje penzija, da povećamo i životni standard, od mesta gde će moći da obavljaju preglede, po parkovima u velikim gradovima, po domovima zdravlja i kad uđu u prodavnicu da imaju popuste. Da na punu korpu, koju bi platili 10.000 da imaju popust, od 300, 500 dinara manje. Nije to malo. To može da počne od oktobra, od 15. marta krećemo sa prijavama, aplikacijama. Da nađemo što više firmi koje će da nude svoje usluge“, rekao je predsednik.

Siniša Mali je prvog dana prijave objavio informaciju da je do 14 časova tog dana, 15. marta, prijave podnelo 57.000 građana.

Prema jučerašnjim podacima direktora PIO Fonda Relje Ognjenovića, već 200.000 penzionera prijavilo se za novu penzionersku karticu.

Osim te informacije, on je na godišnjoj sednici Skupštine Saveza penzionera Vojvodine juče u Novom Sadu najavio povećanje sredstava koja se izdvajaju za društveni standard korisnika penzija.

"Taj fond povećan je sa 0,1 na 0,15 posto, s obzirom na poskupljenje, s obzirom i na cenu beo dana koja je porasla, tako da ćemo od 1. januara 2024. godine ići s tom izmenom zakona i biće odvojeno preko milijardu dinara za društveni standard penzionera što je važno i zbog banja i zbog paketa kojima pomažemo  a na kraju i zbog sportskih manifestacija koje penzioneri organizuju i na kojima učestvuju. Tako ćemo imati više prostora da pomognemo i da pokažemo brigu države o penzionerima“, kazao je.

Niko ne pominje da prijavljivanje za kartice ne ide glatko.

Prijava za kartice je onlajn, što je moguće učiniti na sajtu PIO fonda, na www.pio.rs, ili u nekoj od filijala Fonda, gde bi zaposleni trebalo da pomognu svakom ko to ne može sam. Potrebno je upisati JMBG, broj telefona ili mejl adresu. Za prijavu je potrebna samo lična karta, a čitava procedura traje do dva minuta.

Međutim, nije jasno zašto PIO fond nije poslao svojim članovima kartice, kao što im je nedavno poslao Vodič za penzionere. Odgovor, istina, postoji: kartice će dobiti samo onaj ko hoće da ih dobije,  ko se prijavi, a Vodič je morao da dobio svako.

Nije jasno ni zašto je prvo organizovana prijava za kartice pa je tek nakon toga počelo sa animiranjem firmi da omoguće popust na osnovu kartice.

Mnoge pogodnosti koje omogućava ova kartica, a koje su Siniša Mali i Relja Obradović nabrajali, penzioneri ocenjuju neodrživim, na primer besplatan lekarski pregled, pa samim tim i ovu akciju vide kao još jedno zamazivanje penzionerskih očiju.

S.Ć./Danas/Penzionisani

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu