Priča iz života

Foto: Tanjug

25. 10. 2023. / 18.10

Pismo koje sam dobila od A. Vučića

Predsednik države mi je pisao zato što očekuje da glasam za njega jer mi je povećao penziju, pa je red da mu ja uzvratim na izborima u decembru

Danas mi je moj poštar doneo pismo Aleksandra Vučića. Zvonio je na vrata, nije ga ostavio u sandučetu kao obično, rekao je "dobar dan“ i – zbrisao niz stepenice.

Beo koverat, bez identiteta pošiljaoca, u desnom gornjem uglu umesto poštanske marke piše "direktna pošta“, a u donjem levom sitnim slovima piše redni broj pisma.

Unutra, jedan list. Okrenem drugu stranu da konačno saznam ko mi piše, kad tamo – A. Vučić. I postane mi  sve jasno, bez da sam pročitala pismo: da  mi predsednik države piše zato što sam penzionerka i zato što očekuje da glasam za njega jer on je meni povećao penziju pa je red da mu to uzvratim na izborima u decembru. I, postane mi mučno.

U zaglavlju piše "Poštovani“. Generičko pismo poslato na lično ime je uvredljiv gest. To se tako ne radi. Odlično pamtim da sam u vreme kad su u mojoj opštini bile demokrate, dobijala pisma upućena lično meni iako su samo hteli da se pohvale šta su uradili u prethodnoj godini.

Zatim, u ovom pismu nigde, ni jednom jedinom reči od početka do kraja, ne piše ko smo to mi "Poštovani“. Predsednik se obraća nekoj grupi ljudi u drugom licu množine, a na osnovu sadržaja pisma se da pretpostaviti da su to penzioneri.

Pismo im tri celine, kao školski pismeni zadatak: uvod u temu, njenu razradu i zaključak u kome sve postane jasno.

U uvodu se zahvaljuje na "beskrajnom strpljenju“ tokom "godina reformi“, i kaže da je sada "došlo vreme“ da "mi, kao država“ uzvratimo. S obzirom da je pismo potpisano samo imenom i prezimenom kao da je lično, a ne na primer "A. Vučić predsednik Republike Srbije“, ne mogu a da ne primetim ovo poistovećivanje sa državom. Do kraja pisma će se jednina i množina smenjivati, nekad čak i u istoj rečenici.

U razradi teme piše o dobrobitima koje je država učinila i činiće  penzionerima, opet istim, već hiljadu puta rečenim rečenicama, a koje ću verovatno i večeras čuti zato što predsednik i večeras gostuje na nekoj televiziji. Jer opet ima nešto važno da kaže narodu.

Sve je objašnjeno konkretno, sa podacima i isticanjem kako je nekada bilo loše a sad je super, pa tako i da će prva oktobarska povišica od 5,5 procenata stići več kol’ko ovih dana.

"Ovih dana dobićete…“, tako piše. Koliko znam, ta povišica će stići sa narednom penzijom, znači 10. novembra, a to nije ovih dana. Do tada ima 16 dana. Osećam se poniženo zato što Aleksandar Vučić i država Srbija ne znaju da  kalendarski i penzionerski dani nemaju iste merne jedinice.

Sledi druga stavka razrade teme, pasus o penzionerskoj kartici, koja je u stvari dokaz da država brine o penzionerima "u svakom trenutku “, a predsednik veruje da će penzioneri i sami uvideti "koliko koristi ona donosi“. Ja, priznajem, još uvek nisam uvidela, ali je to sigurno samo zato što već odavno koristim penzionerski popust u samoposluzi a usluge na koje mogu da dobijem popust na osnovu kartice, poput registracije automobila, godišnje karte kulturno-umetničkog društva, ili spa centra u gradu u kom ne živim, mi ne trebaju.

U zaključku su upozorenje i poziv da se glasa za njega. "Pred nama su važne odluke“ i  mi "ne smemo da uništimo ono što smo stvorili“, pa zato treba da  "biramo one ljude koji će da brinu o svakome od nas, o našoj Srbiji!“, tako piše.

Eto, jasno i glasno. Da penzioneri znaju. Jer su stari i glupi. I treba im reći za koga da glasaju, pomoći im da ne skrenu s pravog puta. Zato što predsednik države u kojoj žive misli da oni nisu sposobni da procene ko brine o njima a ko o sebi.

I, šta reći? Žao mi je što sam nisam sačuvala bilo koje od mnogih prethodnih Vučićevih pisama. Mogla bih da proverim da li me utisak ne vara – da je identično dosadašnjim. Da su uvod i zaključak kopipejstovani a da je samo razrada prilagođena trenutnoj potrebi.

Eto to je  tačna slika odnosa države prema onima koji su, kako piše u ovom pismu, "pružali podršku svojoj zemlji u trenucima kada su mnogi okretali glavu od nje“.

I za kraj, anegdota: pita me komšinica, jer ja sam novinar pa sve znam, "zašto su penzioneri Bloka 24 dobili pakete, a mi samo Vučićevo pismo?“. Kaže da su im pakete delili aktivisti SNS-a i da su u njima so, šećer, ulje, pirinač, mesni nrezak, gulaš, keks petit ber. Kaže i da su ostali stanovnici tog bloka koji nisu penzioneri od istih aktivista dobili paket sa: vitaminima, blokčetom, knjigom o velikim uspesima naprednjaka, upaljač, hemijsku sa obeležjima SNS.

Ja joj kažem da ne brine, stižu izbori pa će sigurno i paketi. Neka bude strpljiva, a predsednik će posle da joj zahvali. Na strpljivosti.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu