Vesti

Zajedničko rešavanje kosovskog problema: Makron i Šolc u Berlinu

Foto: AP

4. 9. 2022. / 16.32

Pismo Šolca i Markona: Zahtev da se normalizuju odnosi „Srbije i Kosova“

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana postala je realnost, poručili su Emanuel Makron i Olaf Šolc predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Ali, moraće da pokaže maksimalnu odlučnost i spremnost da donosi teške odluke, jer evropske perspektive nema bez normalizacije odnosa "Srbije i Kosova"

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana postala je realnost, ali je puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije od suštinskog značaja za regiona, ocenili su predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc u zajedničkom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Naveli su da mu se obraćaju kao lideru zemlje i apeluju na njega da pokaže maksimalnu odlučnost i spremnost da donosi teške odluke koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU.

"Upućujemo Vam ovo zajedničko pismo u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan", navodi se u pismu.

Vučića su obavestili i da su zadužili savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku (izaslaniku EU) Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. "Predlažemo da naši savetnici, zajedno s Miroslavom Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred", naveli su Makron i Šolc. "Iskreno se nadamo da će ova inicijativa naići na Vaše interesovanje i podršku“, zaključuje se u pismu.

Priština i Beograd su 30. avgusta postigli sporazum o ukidanju izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata, tj. o priznavanju ličnih karata. Dogovor nije postignut o registarskim tablicama.

Pismo Šolca i Makrona može da se shvati i kao upozorenje Beogradu da stiša agresivnu retoriku i ne vrši pritisak na Srbe sa Kosova da ne preregistruju svoje automobile, njih oko 7500, na tablice sa oznakama RKS – Republika Kosovo.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu