Beograd

Sledeća stanica Beograda na vodi: Beogradski sajam

Foto: Milovan Milenković

27. 10. 2023. / 15.38

Plan za Beogradski sajam nezakonit, ovako država krši proceduru

Urbanistički projekat kojim se uređuje prostor Beogradskog sajma, a koji je na javnom uvidu od juče, je – nezakonit, ocenjuje Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI). Ta organizacija navodi da država nema pravo da usvaja urbanistički projekat za prostor Sajma pre nego što donese Plan detaljne regulacije (PDR), a kojim bi se razradila namena, način uređenja i izgradnje u ovoj prostornoj celini

Ministarstvo građevine saobraćaja i infrastrukture oglasilo je javnu prezentaciju urbanističkog projekta u trajanju od nedelju dana (od 26. oktobra do 1. novembra).

Urbanističkom projektu protivi se i organizacija Nova planska praksa koja ukazuje da se projektom predlaže izuzimanje Hale 1 iz kompleksa Beogradskog sajma.

Odluka da se o sudbini kompleksa Beogradskog sajma odlučuje izradom urbanističkog projekta nema utemeljenje u Zakonu o planiranju i izgradnji, niti u važećim planskim dokumentima, navodi se u saopštenju, a prenosi Nova ekonomija. 

Zakon predviđa donošenje urbanističkog plana, čija izrada podrazumeva složenu proceduru, uključivanje svih nadležnih institucija u proces planiranja, kao i participaciju najšire javnosti i javnu raspravu – kao prvi korak za bilo kakvu potencijalnu transformaciju kompleksa Beogradskog sajma.

Nasuprot tome, urbanistički projekat kojim se rasparčava zemljište u javnoj svojini i prejudicira buduće plansko rešenje, stavljen je na javnu prezentaciju bez preuzimanja odgovornosti državne uprave za očuvanje sistema planiranja, kao i profesionalne i etičke odgovornosti urbanista koji su projekat potpisali.

Nova planska praksa upozorava da Ovakva odluka "jasno ukazuje na nameru Ministarstva građevine saobraćaja i infrastrukture i kompanije BW Belgrade Waterfront koja je inicirala izradu UP, da započnu transformaciju još jednog dela Beogradske obale na “mala vrata”, bez prethodnog donošenja urbanističkog plana i sveobuhvatnog sagledavanja budućih sadržaja, funkcije i organizacije kompleksa Beogradskog sajma“.

Ceo tekst čitajte na Nova ekonomija

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu