Školstvo

Počasno zvanje bez odgovarajuće plate: Udruženje profesora emeritusa

Foto: Beogradski univerzitet

13. 4. 2023. / 21.25

Plata profesora emeritusa: Zavisi od dogovora sa dekanom

Neki fakulteti dobijanje zvanja emreitus uslovljavaju obećanjem kandidata da će se odreći plate. Očekuje se da će izmene Zakona o visokom školstvu, čiji je Nacrt sada na javnoj raspravi, definisati i ujednačiti visinu plata profesora emeritusa u Srbiji

Beogradski univerzitet ima 53 emeritusa. Visina njihove plate, kao i njihovih kolega na ostalim univerzitetima u državi, zavisi od fakulteta do fakulteta.

Naime, naknada za rad profesora emeritusa nije definisana, pa se dešavalo da su neki fakulteti čak tražili obećanje od kandidata za zvanje emeritusa da neće tražiti nikakvu materijalnu naknadu za svoj rad.

Ovakav odnos bio je povod da se prošlog maja osnuje Udruženje profesora emeritusa, koje je okupilo profesore svih državnih univerziteta u Srbiji.

Predsednik ovog udruženja Branko Kovačević je još ranije otkrio da su neki fakulteti čak tražili obećanje od kandidata za zvanje emeritusa da neće tražiti nikakvu materijalnu naknadu za svoj rad.

"Neko dobija naknadu u visini plate redovnog profesora, neko polovinu od toga, neko trećinu, a ima i ljudi koji ne dobijaju ništa. Ispada da zavisite od toga da li ćete se svideti nekom dekanu ili ne. Ovo pitanje treba da se reši na jedinstven način i da država, ako je donela zakon, obezbedi i finansiranje, kao što je obezbedila za profesore kojima je produžen radni odnos“, rekao je ranije Kovačević za Danas.

U Nacrtu izmena Zakona o visokom obrazovanju, koji je sada na javnoj raspravi, predloženo je da emeritus sklapa ugovor sa visokoškolskom ustanovom po kome će dobijati platu kao redovni profesor kome je produžen radni odnos. Time bi se pomenuta dosadašnja praksa zaustavila, a očekuje se da bi to uticalo i na prijem novih emeritusa.

Ranije se plata emeritusa isplaćivala iz budžeta Beogradskog univerziteta. Pravilo je bilo da ona iznosi 33 odsto od plate redovnog profesora. Međutim, ova stavka nije bila uključena u promeni uredbe o finansiranju visokog obrazovanja, pa su fakulteti morali da emeritusima isplaćuju naknadu iz sopstvenog prihoda.

Ubrzo se ispostavilo da neki fakulteti nisu bili u stanju da isplate te naknade jer ili nisu imali sopstvene prihode, ili su imali druge prioritete, pa je zato za emerituse biran mali broj profesora.

Prema Nacrtu izmena Zakona o visokom obrazovanju predloženo je da se ovo zvanje dodeljuje onome ko je penzionisan u prethodne dve školske godine, a očekuje se da će uslov da ima najmanje tri mentorstva na doktorskim disertacijama imati uticaja na podmlađivanje ovog kadra.

S.Ć./Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu