Evrovizija

Pobednik: Luke Black

Foto: Screenshot

5. 3. 2023. / 1.02

Pobednik je: Luke Black i „Samo mi se spava“

Prvo mesto Luke Black, drugo i treće mesto Princ i Nađa. Luke Black od publike i od žirija dobio ukupno 20 glasova

Od 16 finalista Beovizije, koji su izabrani nakon dve polufinalne večeri, izabran je Luke Black, Luka Ivanović, da predstavlja Srbiju ovog maja u Liverpulu na Pesmi Evrovizije. Njegova pesma je "Samo mi se spava“.

I petočlani žiri i publika koja je glasala sms porukama, dodelili su Luke-u Black-u po deset poena.

Iza njega se plasirao Princ sa pesmom "Cvet sa istoka“ sa osvojenih 18 poena, dok je treće mesto osvojila Nađa sa pesmom "Moj prvi ožiljak na duši“ sa takođe 18 poena.

Luka Ivanović, koji nastupa pod pseudonimom Luke Black rođen je u Čačku, ali živi i radi u Londonu.

Do sada je objavio nekoliko EP izdanja za Universal Music, i postao jedan od prvih izvođače sa ovih prostora koji je potpisao ugovor za američku muzičku korporaciju.

Njegova društveno-angažovana elektro-pop pesma "Samo mi se spava“ koju peva na srpskom i engleskom, nastala je za vreme karantina tokom pandemije koronavirusa.

Kako je rekao u polufinalu "napisao ju je iz pozicije lika" iz video-igre Sims, a pesma govori o "kolektivnom buđenju i kako ne treba da žmurimo na zlo", a njegov alternativni zvuk podseća na takozvani anksiozni pop, po čemu je najpoznatija Bili Ajliš.

Zanimljivo je da je Luka veoma popularan u Kini.

Članovi žirija su bili Lena Kovačević, Dragan Đorđević Suzuki, Nevena Božović Ivanović, Slobodan Veljković Cobi i predsednik žirija, Aleksandar Saša Lokner.

Kladionice su menjale predviđanja za predstavnika Srbije na Evroviziji. U toku prethodnih dana, na prvom mestu bila je Zejna sa kvotom 2.50, iza nje Hurricane sa kvotom 3.00, a na trećem mestu Džipsii sa kvotom 4.00. Ipak, u toku samog finalnog dana takmičenja brojke su se promenile, pa je na prvo mesto skočio Luke Black sa kvotom 1.80, a iza njega bili su Princ i Zejna sa kvotama 3.00.

Evrovizija će se održati 13. maja u Liverpul Areni.

Uži izbor od sedam gradova koji su se takmičili za domaćina ovogodišnjeg festivala u ime prošlogodišnjeg pobednika Ukrajine, uključivali su Birmingham, Lids, Mančester, Šefild i Njukasl, čija su imena objavljena u avgustu da bi u septembru izbor bio sužen na Glazgov i Liverpul.

Izvršni supervizor Evrovizije Martin Österdahl pozdravio je izbor. "Liverpool je idealno mesto za domaćina 67. Evrovizije u ime Ukrajine" istakao je on.

Generalni direktor EBU-a Noel Curran dodao je: "Ovo će biti prvo takmičenje za pesmu Evrovizije koje će se održati u Velikoj Britaniji u poslednjih 25 godina i, dok sarađujemo s našim domaćinom, BBC-jem da proslavimo pobedu Ukrajine, ova jedinstvena produkcija obećava da će spektakl biti zaista poseban.”

I.S.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu