U novom broju: Intervju - Đorđe Pavićević, redovni profesor FPN-a

Foto: Marija Janković

24. 3. 2023. / 7.51

Podleganje pritisku daje onima koji su agresivniji ono što žele

“Činjenica je da je država ponekad stajala iza organizacija poput Narodnih patrola i mnogih drugih. Kada su čuvali mural Ratka Mladića, čak je i predsednik Vučić rekao nešto poput ‘pa to su opasni momci’ i po imenu ih je pomenuo. Veći problem jeste neka vrsta logističke, neotvorene podrške, kao i tolerancija koju je država pokazivala za ono što su radili, recimo, Levijatan ili Narodne patrole. Sada se Zentropa ističe kao najagresivnija i ideološki najradikalnija grupa”

Pre nedelju dana ispred Fakulteta političkih nauka u Beogradu osvanuli su plakati sa fotografijama jednog vanrednog profesora i dvoje docenata, uz natpise “izdajnik” i grb Oslobodilačke vojske Kosova. Razlog – na FPN-u je bio zakazan skup pod nazivom “Akademska razmena između Kosova i Srbije”, na kojem je trebalo da učestvuju predavači sa FPN-a i Filozofskog fakulteta u Prištini. Plakati su bili potpisani sa “organizacija revolucionarnih nacionalista”.

Ovim povodom “Vreme” je razgovaralo sa redovnim profesorom FPN-a i narodnim poslanikom Đorđem Pavićevićem. On za “Vreme” kaže da je skup već jednom pomeran, pa otkazan i pre nego što su bili nalepljeni plakati, ali i da “taj slučaj ima predistoriju”. “Organizatori su već nekoliko puta dobijali pretnje da će desničari doći, da će sprečiti održavanje skupa”, kaže Pavićević.

VREME”: Da li je fakultet prijavio policiji te ranije pretnje?

ĐORĐE PAVIĆEVIĆ: To je jedan od problema, jer oni u tom trenutku nisu prijavili policiji, već su to uradili naknadno, kad su izlepljeni plakati. To je politika koju fakultet vodi, za koju ne znam koliko je dobra – da takve situacije rešava ili tako što otkazuje skupove, ili na neki način pokušava da spreči da dođe do takvih situacija. Mada, ovo je prvi put da je otkazan skup na kome profesori učestvuju, do sada su to bile tribine koje studenti prave – ovo je prvi put da je otkazan skup ovog ranga.

Ako je takva politika fakulteta, onda je, u principu, moguće na taj način sprečiti svaki skup koji vam se ne sviđaako fakultet ne reaguje.

Najpre je skup dva puta pomeren, razmišljalo se da se on izmesti sa fakulteta, ali slažem se, to je vrlo često neprincipijelno podleganje pritisku čime se onima koji su agresivniji daje ono što žele…

 

Pročitajte ceo intervju sa Đorđem Pavićevićem u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (16. marta)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu