Kultura

Podrška od suseda: Zagreb

Foto: Tanjug

14. 6. 2023. / 20.18

Podrška iz Hrvatske: Oštro osuđujemo napade na srpske glumce

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika osudilo je danas napade, uvrede i pretnje koje dobijaju njihove kolege iz Srbije zato što podržavaju ili učestvuju u protestu „Srbija protiv nasilja“

Članovi "Hrvatskog društva filmskih djelatnika" podržali su danas glumce i glumice iz Srbije, koji su se pridružili masovnim građanskim protestima "Srbija protiv nasilja".

"Glumice i glumci HDFD daju podršku kolegama iz Srbije koji su se pridružili masovnim protestima građana "Srbija protiv nasilja" u borbi za slobodu govora i pravednije društvo, čime su postali mete napada u parlamentu, medijima i društvenim mrežama. Oštro osuđujemo napade, uvrede i prijetnje koje su im upućene“, navodi se u objavi na Fejsbuk stranici HDFD, prenosi RSE.

Glumcima koji su podržali proteste "Srbija protiv nasilja" proteklih sedmica stizale su uvrede i pretnje na društvenim mrežama, a uvrede su im javno upućivali i predstavnici vladajuće većine u Skupštini Srbije.

Na društvenoj mreži Tviter, pod pseudonimom Narodni neprijatelj, 12. juna objavljena su dva videa u kojima je imenom i prezimenom targetirano 46 glumaca.

Udruženje dramskih umetnika Srbije saopštilo je 13. juna da od nadležnih institucija zahteva da hitno reaguju povodom pretnji upućenih glumcima i spotova u kojima je 46 glumaca "targetirano kao rušitelji države i ustavnog poretka", prenela je agencija Beta.

Naveli su da na prethodne apele udruženja "niko od zvaničnih institucija nije osvrnuo, niti ih uzeo u obzir".

"Kao posledicu takvog nereagovanja sada smo u situaciji da su pretnje otišle toliko daleko, da se u više navrata nekolicini naših kolega pretilo spominjanjem dece. Da li zaista u ovoj zemlji još uvek postoji neko ko bi posle stradanja tolike dece mogao, samo mesec dana potom, ponovo da preti deci", upitali su iz udruženja.

S.Ć./RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu